Talon maalaus piristää ulkoverhoilun ilmettä ja piilottaa ikääntymisen merkit
Talon maalaus on hyvä ajatus, kun pihapiiri kaipaa uutta ilmettä, vanha talomaali alkaa rapistua tai talon maalaus on viimeksi tehty reilu kymmenen vuotta sitten. Talon maalaus parantaa rakennusten säänkestoa – auringonvalo, kosteus ja sienikasvusto ovat suurimpia syitä puutalojen maalaamiseen. Maalin laadusta riippuen talomaali suojaa jopa 20 vuotta, kunhan huoltomaalaus suoritetaan ajallaan. Valmistajasta riippuen talomaali saa usein 6 tai 12 vuoden takuun ohjeiden mukaan levitettynä.
Koska talon maalaus ei aina ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella, keräsimme tähän artikkeliin listan asioista, jotka on hyvä huomioida ennen projektin aloittamista. Täältä löydät myös talomaalit niin uudismaalaukseen ja värin vaihtoon kuin huoltomaalaukseenkin. Koska Suomessa yleisimmin maalattavat ulkoseinät kuuluvat puutaloille, tämä artikkeli keskittyy erityisesti puutalojen maalaukseen.
Valitse talomaali, joka antaa parhaan suojan juuri sinun kodillesi
Käytettävä talomaali on ratkaisevassa asemassa talon maalauksen onnistumisen kannalta, vaikka myös pohjatöillä on suuri vaikutus. Uudismaalauksessa pinta puhdistetaan pölystä ja maalataan sen jälkeen, puu on yleensä teollisesti pintakäsitelty. Vanhoja pintoja maalattaessa talon ulkoseinät on aina pestävä ennen maalausta, ja niiden kunto on tarkastettava. Jos vanhaa maalia ei poisteta, sen päälle maalataan maalilla, joka ei reagoi vanhan maalin kanssa.
Alta löydät listan yleisimmistä talomaali tyypeistä, ja niiden käytöstä sekä muutamia tuotteita, joilla talon maalaus kannattaa tehdä.
1. Öljypohjainen alkydimaali

Alkydimaali ei jousta ja saattaa halkeilla vanhetessaan.
Öljypohjainen alkydimaali on akrylaattimaalin ohella Suomen suosituin talomaali. Sillä saadaan aikaan kestävä, säältä suojaava ja hengittävä pinta. Alkydimaali on tuote, jolla talon maalaus on helppoa kunhan valmistajan ohjeita noudatetaan. Vaikka alkydimaali onkin erittäin kestävä talomaali, se ei ole kovinkaan joustava ja saattaa siksi halkeilla ajan saatossa puupinnan eläessä.
Huoltomaalaus: alkydimaali, öljymaali tai vesipohjainen akrylaattimaali
Tuotteita: Tikkurila Teho ja Uula Petrooliöljymaali
2. Vesipohjainen akrylaattimaali (ent. lateksimaali)
Kuten alkydimaali, akrylaattimaali kuuluu suosituimpiin talomaaleihin. Vesiohenteinen akrylaattimaali, eli lateksimaali on talomaali, joka joustaa ja kestää puun elämistä. Tämä talomaali ei menetä joustavuuttaan edes vanhetessaan. Talon maalaus akrylaattimaalilla ei juuri eroa alkydimaalin käytöstä – suositeltavat pohjamaalaustuotteet vaihtelevat, mutta työvaiheet ovat samat.
Huoltomaalaus: akrylaattimaali
Tuotteita: Teknos Nordica Eko, kiiltävä talomaali ja Ilves Talomaali
3. Peittosuoja
Peittosuoja eli peittävä puunsuoja luo maalimaisen, ohuen ja peittävän värikalvon puulle. Peittosuojien sideaineina käytetään yleensä alkydi- ja akrylaattihartsin seosta.
Huoltomaalaus: akrylaatti peittosuoja tai – talomaali
Tuotteita: Teknos Visa Peittosuoja, Cello Cover peittosuoja ja Tikkurila Vinha
4. Perinteinen punamultamaali

Punamultamaali on perinteikäs talomaali jonka päälle voidaan maalata vain keittomaaleilla.
Punamultamaali on yksi vanhimmista Suomessa käyttöön otetuista maaleista. Se ja muut keittomaalit luovat himmeän, jauhomaisen pinnan, josta jää aina hieman väriä koskettaessa. Vaikka punamultamaali onkin säänkestävä, se on lähes vesiliukoinen. Se siis haalistuu ajan myötä sateen ja UV-säteilyn vaikutuksesta.
Huoltomaalaus: punamultamaali tai muu keittomaali
Tuotteita: Tikkurila Aito punamultamaali ja Teknos Tranemo punamultamaali
5. Kuullote
Suurin osa kuullotteista perustuu samaan sideaineeseen kuin alkydimaali. Kuullotteita on öljy-, liuotin- ja vesipohjaisia, ja ne eroavat muista talomaali tuotteista siinä, että ne jättävät puun luonnollisen rakenteen näkyviin.
Huoltomaalaus: liuotin-, öljy- tai vesipohjainen kuullote, alkydimaali, akrylaattimaali tai peittävä puunsuoja.
Tuotteita: Teknos Woodex Aqua Kuullote ja Virtasen maalitehdas 3 öljyn kuullote
Talomaali korostuu, kun sokkelin pinnoitus tehdään oikein
Jo pelkkä talon maalaus piristää pihapiirin yleisilmettä, mutta viimeisen silauksen antaa siisti sokkeli. Ennen vanhaan sokkelin pinnoitus joko jätettiin tekemättä tai hoideltiin silauksella hengittämätöntä maalia. Nykyään on kuitenkin saatavilla hengittäviä vaihtoehtoja, jotka kätkevät sokkelin tukilaudoituskuvion ja suojaavat kosteudelta.
Sokkelin pinnoitus on hyvä tehdä samassa yhteydessä kuin talon maalaus. Huomaa kuitenkin, että talomaali ei sovi sokkelipinnoitteeksi.
- Sokkelin maalaus – Sokkelimaali ei korjaa pahasti vaurioitunutta sokkelia, mutta sopii hyväkuntoisille sokkeleille. Sokkelimaalia on saatavana eri värisinä ja kiiltoasteet vaihtelevat kiiltävästä himmeään.
Tuotteita: Tikkurila Yki Sokkelimaali ja Teknos Saku Sokkelimaali - Sokkelin pinnoitus – Sokkelin pinnoitus voidaan tehdä kivi- tai rouhepinnoitteella, joka hierretään levityksen jälkeen, jotta pinnan rakenteesta saadaan oikeanlainen.
Tuotteita: Tikkurila Yki Aitokivi ja Rouhepinnoite
Hyvä tietää ennen kuin talon maalaus aloitetaan
Ensisilmäyksellä talon maalaus vaikuttaa helpolta hommalta, ja sokkelin pinnoituskin sujuu siinä sivussa. Tosiasiassa molemmat kuitenkin vaativat valmistautumista ja valmistelua.
Suurimmat syyt talon maalauksen epäonnistumiseen löydät täältä niin, että osaat varautua ja välttää kömmähdykset.
- Suunnittelu – Talon maalaus on hyvä perustaa tarkoin mietitylle suunnitelmalle. Urakka kannattaa käydä läpi ajatuksen tasolla ennen työhön ryhtymistä – pohjatyöt, telineiden sijoitus, muut maalattavat pinnat (kuten sokkeli) ja työjärjestys.
- Maalin valinta – Laadukas ja pinnalle sopiva talomaali mahdollistaa onnistuneen urakan. Jos maalaat vanhan maalin päälle, selvitä minkälaista maalia vanha kerros on, ja mikä maali sopii huoltomaalaukseen.
- Pohjatyöt – Pohjatyöt ovat hyvän lopputuloksen perusta. Edes paras talomaali ei auta, jos pohjatöistä on luistettu. Selvitä maalin valmistajan ohjeesta, mitä pohjatöitä kyseinen maali vaatii.
- Ajoitus – Perusteelliset pohjatyöt ja laatumateriaalit voivat mennä hukkaan, jos talon maalaus ajoitetaan huonosti. Tarkista säätiedotus ennen urakan aloittamista ja varmista, että ei ole liian kylmä, kuuma tai märkä sää.
Mikäli olet tullut siihen tulokseen, että jätä talosi maalaamisen mieluummin ammattilaiselle, on hyvä tietää, että talon maalaus hinta liikkuu 1 000 ja 10 000 euron välillä riippuen maalattavan pinnan pinta-alasta, käytettävästä maalista ja mahdollisista muista töistä kuten sokkelin pinnoitus, aidan maalaus tai terassin öljyäminen.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!