maalari levittämässä seinämaalit seinään telalla

Monipuoliset seinämaalit piristävät tilan yleisilmettä

Seinäpinnoitteet kuten tapetit ja seinämaalit vaikuttavat huomattavasti tilan yleisilmeeseen sillä ne antavat tilalle väriä ja luovat tunnelmaa. Seinämaalit ovat joustavampia kuin tapetit mikäli väriä halutaan vaihtaa usein tai haussa on tietty väri. Useimmat seinämaalit soveltuvat myös tapetin päälle tai jo kertaalleen maalatulle pinnalle. Seinämaaleja on monenlaisia, eikä aina ole helppo löytää parasta vaihtoehtoa eri tilojen seinille.

Täältä löydät Suomen suosituimmat seinämaalit sekä ohjeita kiiltoasteen ja värin valintaan, seinämaalituotteiden ja palveluiden hintoja sekä katsauksen tehostesenämaaleihin. Lopusta löydät myös vinkkejä, joilla seinän maalaus onnistuu varmemmin.


Himmeä vai puolihimmeä seinämaali? – Kiiltoasteet ja niiden käytännöllisyys

Seinämaalien kiiltoaste vaikuttaa maalin käytännöllisyyteen ja ulkonäköön. Useimmat seinämaalit ovat saatavilla täyshimmeänä, himmeänä (matta), puolihimmeänä ja puolikiiltävänä. Myös kiiltävä ja puolikiiltävä vaihtoehto ovat olemassa

Seinämaalin kiiltoasteen valinta on tärkeää pesunkestävyyden ja tunnelman kannalta: mitä himmeämpi maali, sitä pehmeämpi tunnelma, ja mitä kiiltävämpi pinta sitä helpompi se on puhdistaa. Selvitä tuleeko sinun valita himmeä vai puolihimmeä seinämaali vai vaaditaanko pinnalta enemmän kiiltoa.

himmeä seinämaali telattavana seinälle

Himmeä seinämaali luo pehmeän tunnelman olo- ja makuuhuoneisiin.

 • Täyshimmeä: mattapintaisin vaihtoehto, vesipohjainen täyshimmeä seinämaali sopii erityisesti allergia- ja astmatalouksiin. Sillä saadaan aikaan erittäin pehemeä tunnelma, tosin huokoinen pinta imee helposti tahroja itseensä.
  Sopii olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin
 • Himmeä: Suomen suosituin seinämaalin kiiltoaste – peittää pinnan pienet epätasaisuudet ja luo pehmeän tunnelman.
  Sopii oloohuoneisiin, makuuhuoneisiin ja työhuoneisiin
 • Puolihimmeä: himmeä seinämaali ei juuri kestä pesua ja tahrat imeytyvät siihen helposti. Puolihimmeä seinämaali kestää paremmin pesua ja tahroja. Puolihimmeä seinämaali voidaan puhdistaa kostealla rätillä.
  Sopii kotitalouksiin, joissa on kotieläimiä tai pieniä lapsia, myös keittiöihin, kodinhoitohuoneisiin, lastenhuoneisiin ja eteisiin
 • Puolikiiltävä: Puolikiiltävä seinämaali on helppo puhdistaa sillä sen pinta on kovempi kuin himmeiden seinämaalien. Tahrat ja roiskeet eivät imeydy siihen.
  Sopii keittiöihin, lastenhuoneisiin ja muihin tiloihin, joiden seinät ovat alttiina roiskeille ja tahroille

Värillä on väliä – seinämaalit ja värien sopivuus eri tiloihin

Nykyään seinämaalia on saatavilla tuhansissa eri väreissä, mutta mikä niistä on paras? Värillä ei niinkään ole väliä laadun kannalta, kunhan se miellyttää silmää. Maalin väri on yleensä melko helppo valita kaupan neuvojen ja värikarttojen avulla. Toisaalta väreillä on myös vaikutusta mielentilaan, mikä tekee seinien väristä tärkeän tekijän tilan tunnelman luomisessa.

Esimerkiksi punertavat ja oranssin sävyt stimuloivat keskustelua, mikä tekee niistä hyvän valinnan eteisiin ja olohuoneisiin. Punertavat sävyt sopivat myös keittiöön ja ruokailutiloihin sillä niiden on tutkittu lisäävän ruokahalua.  Sinisen ja vihreän eri sävyjä voidaan käyttää ympäri taloa: yhdistettynä valkoiseen, ne luovat puhtaan tunnelman kylpyhuoneisiin, sinisen sävyt sopivat makuuhuoneisiin, koska ne stimuloivat rentoutumista ja rauhaa. Vihreä puolestaan on oiva väri työhuoneisiin tai kotitoimistoihin sillä se edistää pitkäaikaista keskittymistä ja jeskeytymätöntä työskentelyä.

Tärkein tekijä seinämaalin värin valinnassa on luonnollisesti henkilökohtainen mieltymys. Olohuonetta ei kannata maalata punertavaksi jos punainen sattuu kuulumaan inhokkiväreihin!

Suomen suosituimmat seinämaalit sisustukseen

Suomen seinämaalitarjonta on laaja ja hinnat vaihtelevat merkeittäin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että halvin seinämaali ei aina ole se paras vaihtoehto. Toisaalta halpakaan ei aina ole huono. Esimerkiksi Biltema seinämaali on huomattavasti Tikkurilan maaleja halvempaa, mutta se ei välttämättä ole yhtään huonolaatuisempaa: värivalikoima vain on suppeampi.

Alla olevasta taulukosta löydät muutamia seinämaaleja, joilla voit piristää kotisi ilmettä. Nämä seinämaalit soveltuvat sisäseinien maalaamiseen.

SeinämaaliKiiltoasteHinta (OVH) per litra
Cello Serra RemonttimaaliPuolihimmeä11,80 €
Cello Decor Sisustusmaali Himmeä17,80 €
Tikkurila Remontti-Ässä sisämaali Puolihimmeä10,40 €
Tikkurila JokerHimmeä10,20 €
Tikkurila HarmonyTäyshimmeä17,00 €
Tikkurila LujaPuolikiiltävä13,50 €
Teknos Maalarinvalkoinen remonttimaaliPuolihimmeä6,20 €
Clas Ohlson Seinämaali 7Puolihimmeä8,30 €
Biltema seinämaali Puolihimmeä4,60€
Teknos Biora 7 sisämaaliHimmeä9,80€

Kaikki yllämainitut tuotteet ovat M1 sertifioituja.

Seinämaali tehosteseinän luomiseen

Harmaa seinämaali korostaa muita elementtejä

Seinän maalaus on hyvä idea, kun halutaan tehosteseinä piristimään tilan ilmettä.

Seinämaaleilla voidaan luoda erikoisefektejä tiloihin. Maalilla saadaan aikaiseksi esimerkiksi betonimainen pinta tai ruosteiselta näyttävä seinä. Betoni-lookin tekemiseen sopii esimerkiksi Teknos Kolibri. Ruosteisen pinnan luomiseksi voi käyttää esimerkiksi CeboStyle Antico metalliefektimaalia sävytettynä ruosteen väriseksi. Myös metallinhohtoiset pinnat ovat mahdollisia mm. Tikkurila Taika helmiäismaaleilla. Taika Glow maalilla puolestaan saadaan aikaan pimeässä hohtava tehosteseinä vaikkapa lastenhuoneeseen.

Erikoisseinämaalit sopivat myös toimistotiloihin ja kodin työhuoneisiin sillä niillä saadaan aikaan liitutaulupinta (Tikkurila Liitu liitutaulumaali), valkotaulupinta (Smarter Surfaces Smart Wall Paint) ja magneettinen seinä (Tikkurila Magnetic).


5 vinkkiä, joilla seinän maalaus onnistuu

Seinämaalit ovat helppoja levittää ilman ammattilaisen apua. Alta löydät muutaman vinkin, jotka takaavat seinämaalin onnistumisen.

 1. Käytä laatumateriaaleja (maali, suti, tela jne.), jotka tekevät työstä vaivattomampaa ja nopeampaa.
 2. Käytä kittiä täyttämään seinän kolot ja naarmut, jotta saat maalata tasaiselle pinnalle.
 3. Teippaa listat ja muut pinnat, joihin et halua maalia. Poista teippi ensimmäisen maalikerroksen ollessa märkä. Muuten teippi ei irtoa hyvin, ja saattaa irrotessaan vahingoittaa maalia.
 4. Anna jokaisen kerroksen kuivua hyvin ennen seuraavan kerroksen maalaamista.
 5. Säilytä sudit ja telat muovipussissa kerrosten maalaamisen välillä.

Seinämaali ammattilaisen levittämänä

Seinien maalaaminen on melko yksinkertainen peruspintaremonttiin kuuluva työ. Joskus pinnan laajuuden tai ajanpuutteen takia on kuitenkin parempi turvautua ammattilaisen apuunSeinämaalin levittäminen ei sinänsä ole työlästä, mutta hintaan vaikuttavat muutkin tekijät.

 • Vanhan pinnoitteen poisto – tapetin poisto tai vanha seinämaali, joka on hiottava pois
 • Pinnan kunto – edes himmeä seinämaali ei piilota suurimpia koloja, tällöin pinta on ensin tasoitettava.
 • Seinämaali kerrosten määrä – mitä useampi kerros tarvitaan, sitä korkeampi hinta
 • Listoitus – Seinien maalaamisen yhteydessä hoituvat myös listoitus ja sisäkaton maalaus, mutta ne lisäävät hintaa

Yleisesti ottaen seinän maalaus maksaa noin 12 euroa neliömetriltä sisältäen hyväkuntoisen pinnan tasoituksen, pohjamaalin ja pintamaalin. Hinta saattaa vaihdella paikkakunnittain, ja käytettävä seinämaali laatu joko nostaa tai laskee hintaa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.