Läpimurto puun käsittelyssä: puun jauhemaalaus
Puun märkämaalaus saattaa joskus olla ongelmallista, sillä maali on herkkää valumaan ja kuivumaan epätasaisesti, mikäli olosuhteet eivät ole suotuisat. Puun pintakäsittelyn yleinen suunta on myös kohti ympäristöystävällisempiä menetelmiä ja tuotteita. Puun jauhemaalaus onkin yksi uusimmista vaihtoehdoista, jolla voidaan korvata märkämaalaus.
Perinteisesti jauhemaalaus on ollut mahdollista vain sähköä johtaville metallipinnoille, viimeaikojen kehitys jauhemaalauksen saralla kuitenkin mahdollistaa myös lämpöherkkien ja sähköä johtamattomien pintojen jauhemaalauksen. Jauhemaalit mahdollistavat maksimoidun tuotannon minimiajassa. Puun jauhemaalaus on mullistava läpimurto puun pintakäsittelyn saralla, ja voidaan toteuttaa puun tyypistä ja esikäsittelystä riippuen. Tähän mennessä parhaat tulokset on saavutettu jauhemaalaamalla MDF-levyjä ja vaneria matalapolttomaaleilla.
2 syytä puun jauhemaalaamiseen
Puun jauhemaalaus on edullista erityisesti puun teollisessa käsittelyssä, mikä pitää sisällään ikkuna- ja ovi- sekä huonekaluteollisuuden. Suurin ero märkämaalauksen ja jauhemaalauksen välillä on se, että jauhemaalit eivät tarvitse liuottimia eikä niistä siten aiheudu haitallisia VOC -päästöjä. Siksi jauhemaalit ovat myös ympäristöystävällisempiä kuin märkämaalaus.
Puun jauhemaalauksessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään ympäristön säästämisestä vaan myös tuotannon tehostamisesta. Puupintojen jauhemaalaus tuo mukanaan mm. seuraavat taloudelliset edut:
- Nopeampi levitys ja verkkoutuminen
- Mahdollistaa täysin automatisoidun maalilinjan

Puun jauhemaalaus mahdollistaa mm. keittiönkaappien tasaisen ja saumattoman pinnoituksen.
Vaihtamalla jauhemaaleihin, varmistat, että tuotteesi vastaavat annettuja VOC-määräyksiä ja, että tuotantosi tehokkuus on maksimissaan.
MDF-levyjen ja huonekalujen jauhemaalaus
Jauheet eivät vain paranna tuotantoprosessia vaan myös tekevät tuotteistasi kestävämpiä. jauhemaalaamalla MDF-levyt, saat pinnoille yhtenäisen ja erittäin kestävän pinnoitteen, joka on mm. naarmun- ja kulutuksenkestävä, saumaton ja kemikaalin-, UV-säteilyn- ja kosteudenkestävä.
Jauheita on myös saatavana sateenkaaren kaikissa väreissä ja niiden käyttö mahdollistaa myös muuten vaikeasti maalattavien muotojen pinnoituksen. Jauhemaalattuja MDF-levyjä käytetään mm. keittiökalusteissa ja toimistohuonekaluissa.
Puun jauhemaalaus 3 vaiheessa
Puun jauhemaalaus eroaa perinteisestä jauhemaalauksesta siten, että käytettävät jauheet verkkoutuvat matalammassa lämpötilassa. Myös uuni, jossa verkkouttaminen tapahtuu on erilainen; se takaa myös puupinnan tasaisen lämpenemisen.
Jauhemaalattaessa puuta, prosessi voidaan jakaa 3 osaan:
- Pinnan esikäsittely
- Jauheen levitys
- Pinnoitteen verkkouttaminen
Puu, joka sopii jauhemaalaukseen
Vaikka jauhemaalaus onkin mahdollista myös lämpöherkille alustoille, se ei sovi ihan mille tahansa puulle. Pinta voidaan jauhemaalata, jos se täyttää seuraavat vaatimukset:
- Matala huokoisuus
- Pintajännitys vähemmän kuin 1101 Ω
- Homogeenisyys
- Kosteus yli 6% ja alle 9%
Nämä neljä kohtaa mahdollistavat jauhemaalauksen suoraan kohteelle ilman pohjamaalausta. Kosteus on riittävä tekemään pinnasta sähköä johtavan. Puupinnat voidaan myös käsitellä pohjamaalilla, joka lisää sähkön johtavuutta.