keltainen polyuretaanipinnoite nosturin suojana

Polyuretaanimaali luo kestävän ja viimeistellyn pinnan

Polyuretaanimaali on erittäin kestävä pinnoite, jota käytetään niin teollisena kuin arkkitehtonisenakin pinnoitteena.  PU-maali sopii useimmille alustoille kuten puulle, betonille ja metallille.

Polyuretaani on polymeeri, joka syntyy, kun yhdistetään polyolihartsi isosyanaattikovettajaan. Polyuretaanimaali on periaatteessa nestemäistä muovia joka kovettuu maalimaiseksi pinnaksi. Polyuretaanipinnoitteiden ominaisuuksia voidaan muokata käyttämällä erityyppisiä polyoleja ja isosyanaatteja, mikä tekee polyuretaanista monipuolisen pinnoitteen, joka sopii moniin projekteihin. Polyuretaanimaali on kemikaalinkestävää, vedenpitävää ja kestää hyvin hankausta ja kulutusta.

Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin polyuretaanipinnoitteita ja niiden etuja sekä käyttötarkoituksia teollisuudessa ja arkkitehtuurissa.

5 syytä miksi polyuretaanipinnoitus kannattaa

Polyuretaanipinnoitteiden ominaisuuksiin voidaan vaikuttaa suuresti ainesosien valinnalla – tietyt ainekset korostavat tiettyjä ominaisuuksia. Monipuolisuus onkin yksi polyuretaanimaalin parhaista puolista sillä sitä voidaan muokata sopimaan melkein mihin tahansa projektiin. Polyuretaanimaali omaa myös muita etuja kuten:

polyuretaanimaali levitettävänä lattialle

Polyuretaanimaali on yksi yleisimmistä lattiapinnoitteista, sillä se kuivuu nopeasti ja on helppo asentaa.

  • Kuivuu nopeasti ja helppo asentaa – polyuretaanipinnoite kuivuu nopeasti, joten sen asentaminen ei häiritse alueen muuta toimintaa pitkää aikaa. Myös epoksi on helppo levittää, mutta polyuretaani kovettuu nopeammin.
  • Sään- ja UV-säteilynkestävä – polyuretaanimaali soveltuu vaativiinkin ympäristöihin maanalaisista kohteista merelle – polyuretaanipinnoite on säänkestävä eikä pitkäkestoinenkaan auringonpaiste vaikuta sen väriin tai muihin ominaisuuksiin. Se säilyttää ominaisuutensa myös lämpötilojen vaihdellessa.
  • Veden- ja kemikaalinkestävä – polyuretaanipinnoite on 100% vedenpitävä suoja sillä sitä eivät läpäise nesteet, höyryt eikä kosteus. Polyuretaanimaali soveltuu ruosteenestoon.
  • Yleisesti erittäin luja – kun polyuretaanipinnoite kuivuu, se muodostaa pinnan, joka ei naarmuunnu eikä vahingoitu mekaanisessa kulutuksessa. Se on myös helppo pitää puhtaana eivätkä tahrat imeydy siihen.
  • Ulkonäkö – kiiltävä, puolikiiltävä tai himmeä polyuretaanipinnoite kuivuu saumattomaksi kalvoksi pinnalle kuin pinnalle.

Vaikka polyuretaanipinnoite sopiikin melkein mihin vain, huomaa, että se ei ole paras vaihtoehto, kun vaaditaan raskaan kaluston kestävää, syövyttäville kemikaaleille immuunia pinnoitetta. Tällöin kannattaa harkita epoksipinnoitetta joko yksin tai polyuretaanikerroksella vahvistettuna.

Polyuretaanipinnoite ja sen monen käyttötarkoitukset

Koska polyuretaanimaali on monipuolinen pinnoite, sitä voidaan soveltaa melkein millä tahansa teollisuuden alalla. Polyuretaanipinnoite voidaan muokata sopivaksi laivanrakentamiseen, autoteollisuuteen ja vaikkapa kodin lattiapinnoitteeksi . Pitäen mielessä mahdollisuuksien paljouden, otamme muutaman alan, joka hyötyy polyuretaanista, lähempään tarkasteluun.

1. Polyuretaanipinnoite putkiin ja säiliöihin

Säiliöt ja putket ovat ongelmallisia kohteita mitä tulee suojaaviin pinnoitteisiin – ne nimittäin vaativat suojausta ulkoisilta vaaroilta kuten auringolta ja kosteudelta, mutta myös niiden sisäpuoli tarvitsee pinnoitteita. Säiliöiden ja putkien sisäpinnoille tarkoitetut pinnoitteet suojaavat itse pintaa varastoitavalta tai kuljetettavalta aineelta. Pinnoite ei myöskään saa saastuttaa ainetta. Polyuretaanimaali sopii hyvin tähän tarkoitukseen sillä useimmat kemikaalit eivät vaikuta siihen, se säilyttää toimivuutensa lämpötilojen vaihdellessakin ja se on immuuni suoloille, tuulelle, hiekalle, märälle maalle, UV-säteilylle ja monelle muulle ympäristön vaativuutta lisäävälle tekijälle.

2. Korroosionesto polyuretaanimaaleilla

Metallipinnoille tarkoitettu polyuretaanimaali asettuu vedenpitäväksi kalvoksi pinnan ja ympäristön välille. Ottaen huomioon polyuretaanin UV-kestävyys ja menestys myös vaativissa ympäristöissä, se soveltuu loistavasti ruosteenestoon. Polyuretaanipinnoite levitetään usein epoksimaalin päälle, jotta saadaan mahdollisimman pitkäikäinen ruosteensuoja.

3. Autoteollisuuden polyuretaanimaalit

Autoteollisuudessa käytettävät pinnoitteet kattavat paljon muutakin kuin maalin, joka määrää auton värin. Polyuretaanipinnoite sopii esimerkiksi auton pohjaa suojaavaksi pinnoitteeksi: se suojaa tiesuolalta, vedeltä ja lialta. Polyuretaanimaali tai -lakka on yleensä myös auton ulkokuoren uloin kerros – tämä on yleensä kirkas systeemi, joka suojaa auton väriä. Polyuretaanipinnoitetta löytyy myös auton sisätiloista sillä sitä köytetään niin sanottuna soft-touch pinnoitteena, joka tekee muovipinnoista pehmeitä koskea. Esimerkiksi auton ratti, käsinojat ja kojelauta on yleensä käsitelty polyuretaanituotteilla.

4. Polyuretaanipinnoitteet rakennuksissa ja rakentamisessa

Polyuretaanimaali on jo pitkään ollut käytössä rakentamisen saralla. Ne sopivat teräsrakenteiden suojaamiseen, paneelien pinnoitukseen ja lattioiden päällystykseen. Polyuretaanipinnoite on koristeellinen, ulkonäköä kohentava ja samalla erittäin suojaava maali, joka sopii myös puulattioiden suojaksi. Polyuretaanimaali puupinnoille onkin yksi suosituimmista puulattioiden suojaukseen käytetyistä tuotteista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.