valkoinen polyureapinnoite levitetään metallille automaattisella polyureapinnoitus ruiskulla

Polyureapinnoite on joustava, kestävä ja 100% vedenpitävä ratkaisu

Polyureapinnoite on ollut markkinoilla Suomessa jo 80-luvulta lähtien, jolloin sitä käytettiin lähinnä vesitiivistykseen. Nykyään tämä elastomeerinen pinnoite soveltuu myös korroosiolta, kulumiselta ja kemikaaleilta suojaamiseen. Polyureapinnoite on yleinen ratkaisu tasakatoille, lattioille ja uima-altaisiin, mutta se soveltuu myös säiliöiden, putkien ja altaiden pinnoittamiseen ja paikkaamiseen.

Polyureapinnoite on yksi kestävimmistä ja samaan aikaan joustavimmista pinnoitteista. Siksi sitä voidaankin käyttää siellä missä lämpötilan vaihtelu ja pinnan eläminen voisivat aiheuttaa muiden pinnoitteiden repeämisen. Lisäksi polyurea on kemikaalinkestävä – se sietää useimpia liuottimia ja happoja vahingoittumatta. Se sopii myös teollisuustiloihin sillä se on lattiapinnoitteena iskunkestävä, ja metallipinnoitteena korroosiolta suojaava.

Polyureapinnoitteella on myös lukuisia muita etuja, jotka esittelemme tässä artikkelissa. Lisäksi tarkastelemme polyurean käyttöä ja ruiskutusta, sekä esittelemme muutamia polyureapinnoituksen ammattilaisia ympäri Suomen.

Polyureapinnoitus kannattaa 5 syystä

Polyureapinnoite on hyvä valinta niin teollisiin kuin kaupallisiinkin projekteihin. Se soveltuu myös kaikenlaisten rakennusten tasakatoille ja suurimmalle osalle lattioista. Polyureapinnoitus on varteen otettava vaihtoehto perinteisille epoksi- ja polyuretaanimaaleille koska sillä voidaan saavuttaa molemmille ominaisia etuja.

  1. Kuiva-ainepitoisuus 100% – Koska kuiva-ainepitoisuus on suuri, yksi pinnoitekerros on yleensä riittävä. Kuiva-ainepitoisuus kertoo myös ympäristöystävällisyydestä ja haitallisten orgaanisten haihtuvien aineiden (VOC) vähäisyydestä.
  2. Kestävyys – Polyureapinnoite kestää kemikaaleja hapoista (ph 1) emäksiin (ph 14). Se kestää myös hankaavaa kulutusta, iskuja ja äärimmäisiä lämpötilamuutoksia. Polyureapinnoitus säilyttää toimintakykynsä välillä -40°C -130°C.
  3. Veden- ja korroosionkesto – Polyureapinnoite tunnetaan vedenpitävyydestä. Vesi ei läpäise sitä , mikä suojaa myös korroosiolta.
  4. Nopeasti levitettävä ja – kovettuva – Polyureapinnoitus on oiva ratkaisu, kun alueen toiminta ei saa häiriintyä. Se on nimittäin nopea levittää ja kovettuu noin 10 sekunnissa. Kävelyä se kestää jo yhden minuutin kuluttua.
  5. Joustavuus ja vahvuus – Polyurea on elastomeeripinnoite, joka on nimensä mukaan elastinen – joustava. Se venyy ja elää pinnan liikkeiden mukana repeämättä tai halkeilematta.

Polyureapinnoite tehdään kuumaruiskutuksena

Polyureapinnoitus tehdään kuumarusikutuksena, jossa polyureapinnoite johdetaan lämmitettyjenn letkijen läpi ruiskun suuttimeen.

Polyureapinnoitteen levitys tapahtuu niin sanottuna kkumaruiskutuksena, jossa polyurea lämmitetään ja ruiskutetaan kovalla paineella. Polyurea on tehokkainta 70- 80-asteisena ja kovettumisreaktio alkaa sekunneissa. Siksi polyurea sopii esimerkiksi lattiapinnoitteeksi, kun aikaa ei ole hukattavana. 

Jotta polyureapinnoitus onnistuisi on tärkeää käyttää kuumaruiskutukseen tarkoitettuja välineitä, joilla taataan sopiva lämpötila ja riittävä paine. Polyurearuiskutus tapahtuu laitteistolla, jossa 2-komponenttinen pinnoite johdetaan ruiskupistooliin kuumennettujen letkujen kautta. Komponentit sekoittuvat ruiskupistoolissa, ja polyurea-reraktio alkaa välittömästi. Oikean laitteiston käyttö takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen  ja optimaaliset fyysiset ominaisuudet.

Mikäli olet kiinnostunut polyureapinnoitusta tekevistä yrityksistä, löydät tämän artikkelin lopusta yhteenvedon Suomen suurimmista polyurean asentajista. Voit myös ottaa meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa juuri sinun projektiisi sopivista pinnoitteista.

Polyureapinnoite verrattuna muihin vaihtoehtoihin

Polyurea pinnoite on jonkin verran uudempi ratkaisu, mutta se lyö perinteisemmät epoksit ja polyuretaanit laudalta ainakin joiltakin osin.

  • Polyurea vastaan polyuretaani – Nämä pinnoitteet ovat molemmat isosyanaattipohjaisia, mutta ne eroavat toisistaan: polyuretaanipinnoitteet ovat tunnetusti herkkiä lämpötilalle ja kosteudelle levityksen aikana ja polyureapinnoitus taas voidaan tehdä säästä ja lämpötilasta riippumatta. Polyurea on myös joustavampi pinnoite kuin uretaanit yleensä.
  • Polyurea vastaan epoksi – Myös epoksit ovat herkkiä kosteudella ja lömpötilalle, ja ne vaativat pidemmän ajan kovettuakseen. Epoksit eivät myöskään jousta pinnan liikkeiden mukaan, vaa halkeilee ja saattaa revetä. Epoksin UV-säteilyn kesto on myös kyseenalaista.

Polyureapinnoitus ammattilaisen ruiskuttamana

Polyureapinnoitus on koulutettujen ammattilaisten työtä: itse pinnoitus ei ole monimutkaista, mutta se vaatii juuri oikean laitteiston ja asiantuntemusta. Polyureapinnoite voidaan asentaa paikan päällä tai valmistajan tiloissa. Polyureapinnoitus voidaan myös tehdä käsin tai automatisoituna prosessina.

Alla olevasta taulukosta löydät muutamia suomalaisia polyurea-asiantuntijoita maahantuojista ja urakoitsijoihin.

YritysOsoiteErikoisala
Purtop OyValurinkatu 1, 20360 TurkuTeollisuuden, yritysten, kuntien ja valtion kiinteistöjen kattojen, lattioiden, uima-altaiden ja suoja-altaiden polyureapinnoitus kok Suomessa.
Purfin (Bang & Bonsomer Oy)Itälahdenkatu 18 A, 00210 HelsinkiPolyureapinnoitteen ja kuumaruiskutuslaitteistojen maahantuonti
ProcioatPaints OyRauhalahdentie 8, 70780 KuopioPolyurea kattopinnoitteena – pelti-, tiili-, ja huopakatoille
Pelti-ÄssätMutkakuja 2, 05200 RajamäkiTaloyhtiöiden, tehtaiden ja yksityisasiakkaiden kattojen poluyreapinnoitus
Suomen polyureapinnoitus OyVarpukuja 1, 70420 KuopioPolyureapinnoite teollisuudelle, maataloudelle, tunneleihin, katoille, lattioille, juomavesi- ja muihin altaisiin sekä putkien ja säiliöiden sisäpinnoille.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.