jauhe pinnoitee ja ruisku pinnoitus

Pinnoitus eli pinnan peittäminen pinnoitteella

Pinnoitteet ovat aineita, joilla peitetään pintoja, jotta niiden ulkonäkö ja ominaisuudet parantuisivat. Pinnoitus on myös yleinen tapa suojata esimerkiksi puu-, metalli- ja betonipintoja. Pinnoitteita on kuitenkin monenlaisia, ja sopivan tuotteen löytäminen ei aina ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla.

Pinnoitteisiin kuuluvat esimerkiksi maalit, lakat, petsit, kitit, pulverimaalit ja nanopinnoitteet. Kaikille pinnoitteille on yhteistä se, että ne suojaavat alla olevaa materiaalia kulumiselta, sään vaikutuksilta ja muilta vaaratekijöiltä ympäristöstä riippuen.

Mitä pinnoite ja pinnoitus on; tyypit ja materiaalit

Alan standardeissa määritellään kolme erilaista pinnoitetta; metalli, orgaaninen ja epäorgaaninen. Useimmissa pinnoitteissa on kuitenkin orgaanisten, synteettisten ja epäorgaanisten materiaalien yhdistelmä, mukaan lukien liuottimet, pigmentit, täyteaineet ja lisäaineet. Näillä lisäaineilla (ohenteet ja kovikkeet) parannetaan levitys- ja kuivumisprosessia.

Koska saatavilla on näin monta eri kemikaalien seosta, valmiin pinnoitteen voi saada lähes jokaiseen teolliseen ja kaupalliseen käyttöön. Pinnoitteita saatetaan käyttää saavuttamaan:

 • Korroosionkestävyyttä
 • Eristystä, tiivistystä ja vedenpitävyyttä
 • Palon- ja lämmönkestävyyttä
 • Parempaa ulkonäköä (estetiikka)

 • Suojausta kulumiselta, syöpymiseltä ja heikkenemiseltä
 • Itsekorjautuvia, itsepuhdistuvia ominaisuuksia
 • Kemikaalikestävyyttä
 • Tarttumattomuusominaisuuksia

maalisuti maalipurkin päällä

Kuluttajille suunnatut tuotteet levitetään yleensä maalisudilla.

10 erilaista pinnoitusmenetelmää (prosessi)

Eri markkinoita  ja eri levitystapaa koskevat eri määräykset ja tekniset vaatimukset määräävät pinnoitteen tyypin. On myös tärkeää, että pinnoitteen tyyppi ja menetelmä valitaan oikein, koska jokaisella pinnoitemenetelmällä saavutetaan eri tavoitteita ja saadaan eri ulkonäkö.

Jos tarvitset apua oikean pinnoitusmenetelmän valitsemiseen omaa projektiasi varten, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!

Tässä on 10 tavallista pinnoitusmenetelmää:

 1. Jauhepinnoitus (sähköstaattinen suihkutus)
 2. Ruiskumaalaus
 3. Sivellinmaalaus
 4. Telapinnoitus
 5. Lämpöruiskutus

 1. Upotuspinnoitus
 2. Kuumaupotus (sinkitys)
 3. Sähköpinnoitus
 4. Nauhapinnoitus
 5. Plasmaruiskutus