teollinen metallipinnoitus sininen

Metallipinnoitus teollisuudessa parantaa kestävyyttä

Teollisella metallipinnoituksella pyritään luomaan taloudellisia ratkaisuja, jotka suojaavat metallipintoja kulumiselta. Metallipinnoitteiden tarkoitus on tehdä tuotteista ja pinnoista pitkäikäisiä, ja vähentää huoltomaalauksen tarvetta. Metallipinnoitus viittaa yleisesti ottaen pinnoitteisiin, jotka sopivat metallien pinnoittamiseen. Toisaalta se saattaa viitata myös pinnoitteisiin jotka koostuvat metallista tai sisältävät metallia.

Täältä löydät tietoa metallipinnoitteista ja pinnoitustavoista sekä metallipinnoituksen ammattilaisista Suomessa.

3 tapaa suojata metallia pinnoitteella

metallipinnoitus koneen osilla

Metallipinnoitus parantaa komponennttien toimintaa ja lisää niiden käyttöikää.

Teollinen metallipinnoitus voidaan jakaa kolmeen ryhmään: märkämaalaus, pulverimaalaus ja kemiallinen pintakäsittely. Nämä pinnoitusmenetelmät soveltuvat monelle eri metallille kuten kuparille, teräkselle ja alumiinille, ja muodostavat suojaavan pinnoitteen, joka pidentää pintojen ikää ja parantaa niiden toimivuutta.

Joskus pinnoitteet parantavat myös pintojen ominaisuuksia. Tällaisia pinnoitteita ovat esimerkiksi:

Märkämaalaus vastaan pulveri

Jauhe-eli pulveripinnoitus on ympäristöystävällinen prosessi, jossa pulveria ruiskutetaan kappaleelle. Pinnoite verkkoutuu uunissa lämmön vaikutuksesta. Teollinen märkämaalaus puolestaan viittaa alkydi-, epoksi- tai uretaanimaalien ruiskutukseen metallipinnoille.

Kun kyseessä on teollinen, vaikean muotoisten kappaleiden pinnoitus, jauhemaalaus on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin märkämaalaus. Se suojaa pintoja paremmin myös korroosiolta. Toisaalta märkämaalauksella saavutetaan helpommin tasainen pinta, ja erikoisvärit ovat huomattavasti halvempia.

Märkämaalausta käytetään joskus myös metalliosien suojaamiseen kuljetuksen aikana. Yksi tällaisista pinnoitteista on niin kutsuttu mönjä eli punainen lyijyoksidi, jota sivellään käsittelemättömälle metallipinnalle niin, että se ei pääse ruostumaan kuljetuksen aikana.

Teräspinnoitteet eri tarkoituksiin

Suojauksen lisäksi terästä varten on eri pinnoitteita muihinkin tarkoituksiin. Esimerkkinä teräkselle tarkoitettu kuplautuva maali. Tämä Palosuojamaali laajenee, kun se altistetaan korkeille lämpötiloille.

Toinen esimerkki on teräkselle tarkoitettu johtava pinnoite. Tämä pinnoite on sähköä ja lämpöä johtava. Tällä lisätään alustan johtavia ominaisuuksia tai estetään sähköstaattinen purkautuminen.

Teräspinnoitus ympäri Suomea

Seuraavasta taulukosta löydät paikallisia teräspinnoitusliikkeitä. Ota meihin yhteyttä, kun tarvitset ilmaisia asiantuntijoiden neuvoja!

MetallipinnoituspalveluOsoite
Fincoat OyWurthintie 3 11710 Riihimäki
Lapin Metallipinnoite OyHeinontie 2, 96100 Rovaniemi
Pohjanmaan Pinnoituspalvelut OyPurjehtijankuja 2, 65170 Vaasa
Kotek Factory Service OyOutokummuntie 8, 67900 Kokkola