liukuestemaali portaisiin estää kaatumisia

Liukuestemaali lisää työturvallisuutta ja sopii myös koteihin

Liukastumiset ja kaatumiset ovat yksi suurimmista syistä työtapaturmiin: Suomessa noin 32 000 työtapaturmaa vuosittain johtuu kaatumisesta tai liukastumisesta. Suomessa työpaikan turvallisuuden takaaminen on työnantajan vastuulla: myös liukkaiden pintojen eliminointi kuuluu työnantajalle. Onneksi pintojen liukkautta voi helposti vähentää levittämällä niille liukuestemaalia. Valitse Liukuestemaali portaisiin, lattioille, silloille ja melkein mille tahansa muullekin pinnalle.

Liukuestemaali tai (anti slip pinnoite) on kehitetty estämään kaatumisia liukkailla pinnoilla ja lisäämään kodin, työpaikan ja julkisten rakennusten turvallisuutta. Se sisältää karkeutusainetta, joka jättää maalatun pinnan karheaksi ja lisää kitkaa. Maali on hyvä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun tarvitaan liukueste portaisiin, mutta se soveltuu myös pesu- ja saunatiloihin, teollisille lattioille, julkisiin rakennuksiin jne.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset liukuestemaalit ja niiden käyttökohteet sekä tuotemerkinnät, jotta oikean pinnoitteen valinta olisi helpompaa.


Valitse projektiisi sopivin liukuestemaali

Liukuestemaalin valintaan vaikuttaa useampi tekijä. Liukuestemaalituotteita on monenlaisia monelle eri pinnalle, ja valinta saattaa joskus tuottaa päänvaivaa. Pidä mielessä ainakin seuraavat kohdat, niin valinta helpottuu.

 • Käsiteltävä pinta: puu-, metalli- ja betonipinnat vaativat kaikki erilaisen liukestepinnoitteen
 • Ympäristö: onko liukueste maalin oltava kemikaalin-, kulutuksen- tai UV-säteilynkestävä?
 • Käyttötarkoitus: onko maalatun pinnan kestettävä raskasta mekaanista painoa tai jalankulkua? Onko tuotteen oltava hygieeninen?

Kun tiedät, mitä pinnoitteelta vaaditaan, on aika tarkastella liukuestemaaleja. Liukuestemaali on ratkaisu, joka voidaan saavuttaa kolmella tavalla: sekoittamalla karkeutusainetta tavalliseen maaliin, käyttämällä valmiiksi sekoitettua liukuestepinnoitetta tai luottamalla nanoteknologiaan.

1. Karkeutusaine + maali

liukuestemaali lattiapinnoitteena

Liukuestemaali sisältää kareutusainetta, joka tekee pinnasta karhean ja lisää kitkaa jopa märillä pinnoilla.

Tavallisesta maalista tulee liukuestemaali, kun siihen sekoitetaan karkeuttavaa ainetta kuten hiekkaa, kuminpalasia tai lasihelmiä. Karkeutusaine tekee kuivasta pinnasta karheamman ja vähentää liukastumisen riskiä. Karkeutusaine voidaan sekoittaa maaliin ennen levittämistä tai ripotella märän maalipinnan päälle. Jos karkeutusaine ripotellaan maalin päälle, pinnan on annettava kuivua kunnolla ennen kuin ylimääräinen karhennusjauhe harjataan pois ja viimeinen maalikerros levitetään pinnalle.

Suositellut käyttökohteet: käyttötarkoituksia on useita riippuen valitsemastasi maalista. Karkeutus aineella saadaan hyvä liukuestemaali portaisiin, lattioille, silloille, koteihin ja teollisiin tiloihin.

Materiaalit:tämä vaihtoehto sopii mille tahansa pinnalle. On vain varmistettava, että valitsemasi maali on tarkoitettu kohteesi pintamateriaalille (puulle, metallille tms.), ja että valitsemasi karkeutusaine voidaan sekoittaa siihen: lasihelmet ja synteettiset aineet sopivat akryyli- ja hartsipinnoitteille, esimerkiksi Tikkurila Liukueste, joka sisältää silikaattimikropalloja. Hiekka, silika (piidioksidi), alumiinioksidi ja värillinen kvartsi voidaan sekoittaa vain hartsipinnoitteisiin.

2. Valmiiksi sekoitettu liukuestemaali

Valmiiksi sekoitettu liukuestemaali on helpoin vaihtoehto, kun pinnan liukkautta pitää vähentää. Nämä tuotteet ovat saatavana 1- ja 2K-tuotteina, ja ne luovat karhean pinnan kuivuessaan. Nämä pinnoitteet ovat yleensä joko epoksi- tai polyuretaanipohjaisia ja ne ovat vedenkestäviä ja hylkivät öljyjä. Liukuestemaalituotteet jaetaan kategorioihin käyttötarkoituksen perusteella: teolliset maalit (ruosteenesto liukuestemaali metallille, kemikaalin-ja kulutuksenkestävä liukuestepinnoite) ja kaupalliset maalit (dekoratiiviset ja kestävät liukuesteet portaisiin ja lattioille).

Suositellut käyttökohteet: sisä- ja ulkotiloihin: lattioille portaisiin, kävelysilloille, laitureille ja kansille sekä julkisiin – ja kaupallisiin tiloihin. Esimerkiksi sairaaloihin, keittiöihin, pukuhuoneisiin ja kouluihin.

Materiaalit: liukuestemaaleja on monelle pintamateriaalille, tarkista tuoteselosteesta, sopiiko tuote kohteesi materiaalille.

3. Nanoteknologiaan perustuva liukuestepinnoite

Nämä nanopinnoitteet karhentavat pinnan ja omaavat nanopinnoitteiden muut ominaisuudet. Nanoteknologia on uudempi prosessi, joka tekee käsitellyistä pinnoista rakenteeltaan karkeampia, mutta ei vaikuta pinnan ulkonäköön. Nämä pinnoitteet sopivat erityisen hyvin märkätiloihin, koskaniistä tulee entistä karkeampia kastuessaan

Suositellut käyttökohteet: kohteisiin, jotka vaativat läpinäkyvän, ohuen liukuestemaalikerroksen. Sopivat sisä- ja ulkotiloihin: uima-altaiden ympäristöihin, märkätiloihin, keittiöihin ja muihin tiloihin, jotka eivät vaadi kovan kulutuksen kestävyyttä.

Materiaalit: sopii kaikille pinnoille.

Liukuestemaali teollisuuskäytössä: tuotemerkinnät

Välttääkseen tapaturmat ja korkeat korvauskustannukset monet teollisuusyritykset käyttävät liukuestemaalia seuraavissa kohteissa:

 • merellä sijaitsevilla kansilla ja lautoilla
 • metalliportaissa ja käytävillä
 • tehtaiden lattia-alueilla
 • märkätiloissa, esim. keittiöissä ja suihkutiloissa
 • pukuhuoneissa
 • pysäköintialueilla

Alueesta riippuen, lattioilta vaaditaan tiettyä liukuesteluokkaa. Liukuestemaalilla tai karhennusaineella käsitellyt pinnat ovat yleensä R9 ja R12 välillä. Karkein R13 voidaan myös saavuttaa teollisilla karheutusjauheilla.

Täältä näet liukuesteluokat ja mitä ne pitävät sisällään.

LIUKUESTELUOKKAKUVAUS
9 : vähän karhea Kuivat tilat esim. kauppakeskukset
R10 : karhea Kylpyhuoneet
R11 : karheaPesuhuoneet
R12 :erittäin karheaUimahallit, päiväkodit ym.
R13 : extrakarheaVaativat tilat

Liukuestemaalipakkaukset sisältävät myös muita merkintöjä, jotka ovat tärkeitä pinnan kestävyyden arvioinnin kannalta.

Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen liukuesteluokkiin, tai etsit tiettyyn luokkaan kuuluvaa liukuestemaalia, ota meihin yhteyttä.

Liukuestemaali portaisiin on pieni sijoitus

Portaat ovat yleisesti ottaen riskitekijä niin kotona kuin töissäkin. Puiset portaat lakataan kiiltäviksi (ja liukkaiksi) eivätkä villasukat ainakaan paranna asiaa. Työpaikkojen portailla kuljetaan usein kengät jalassa, mutta entä jos kengän pohjaan on jäänyt lunta tai portailla on jostain syystä vettä?

Siksi onkin tärkeää tehdä portaista mahdollisimman turvalliset liukuestetuotteiden avulla – liukuestemaali portaisiin on pienen sijoitus, jos sillä saadaan estettyä loukkantumisiin johtavia liukastumisia. Tuotteen ei aina tarvitse olla maali: myös liukuesteteippi toimii hyvin portaan reunassa. Se ei tosin aina ole yhtä pitkäkestoinen liukueste portaisiin kuin liukuestemaali portaisiin.

Mikäli et pääse käsiksi liukuestemaaliin joka on suunniteltu portaille, voit myös hankkia tavallista porras- tai lattiamaalia ja sekoittaa siihen karkeutusainetta.

 • Tikkurila Liukueste karkeutusaine – Tikkurila liukueste voidaan sekoittaa peltikatto- ja lattiamaaleihin ja sillä saadaan aikaan jopa teollisuuden standardeja vastaava liukuestemaali portaisiin, katoille ja lattioille.
 • Hempel anti slip pearls – Alun perin kehitetty laivojen ja veneiden kansille, mutta voidaan sekoittaa mihin tahansa maaliin kuten Tikkurila Liukueste. Hempelin karheutusaineella sadaan aikaan liukuestemaali portaisiin, kansille, laitureille ja lattioille maalista riippuen.

Huomaa, että nämä tuotteet sopivat sekoitettaviksi myös muiden pinnoitteiden kanssa. Siksi niitä voidaankin käyttää osana liukuestesysteemiä lattioille, katoille, portaisiin ja silloille tai melkein mille tahansa pinnalle, joka saattaa olla liukas.

Liukuestepinnoite ulkokäyttöön

Myös ulkopinnat kuten lattiat ja terassit ovat usein liukkaita varsinkin sateen jälkeen tai pakkasella. Kivilaatta voidaan maalata tavallisella anti slip maalilla, mutta puupinnat yleensä vaativat puupinnoitteen kuten liukueste lakan, vernissan tai öljyn käyttöä.

Liukuestemaali kotikäyttöön

Alla olevasta taulukosta löydät muutaman esimerkin liukuestemaalituotteista, jotka sovelyuvat kotikäyttöön.

Biltema Anti Slip Paint 2,5 l20,00 €
Proline liukuestemaali 5 L190,00 €
Tikkurila liukueste karhennusaine 1/3 l5,50 €