kestävä epoksi Lattiapinnoite tehtaassa

Tarkoin valittu lattiapinnoite kestää vuosia vahingoittumattomana

Termi lattiapinnoite kattaa kaiken paksusta epoksilattiasta parketin maalaus tuotteisiin. Lattiapinnoite on kerros, joka suojaa mekaaniselta rasitukselta, kuormitukselta hankaukselta sekä muilta mahdollisesti haitallisilta tekijöiltä kuten kemikaaleilta ja lämpötilan vaihteluilta. Lattian sijainnista riippuen sen on kestettävä liikennettä sekä huonekalujen tai raskaiden koneiden painoa ja siirtelyä. Joskus lattian on oltava ehdottoman hygieeninen ja helppo pitää puhtaana kun taas toisinaan sen on oltava antistaattinen tai liukastumista estävä. Oikeanlainen lattiapinnoite omaa kaikki tarvittavat ominaisuudet ja sen ulkonäkö vastaa odotuksia.

Koska lattiapinnoite on laaja käsite, keräsimme tähän artikkeliin tärkeimmät tiedot erilaisista lattiapinnoitteista käyttökohteiden vaatimusten mukaan. Täältä löydät lattiapinnoitteet niin kodin parketille kuin teollisen keittiön betonilattiallekin, epoksilattiasta uretaanipinnoitteisiin.

Valitse sopiva lattiapinnoite ympäristön vaatimusten mukaan

Koska jokainen ympäristö on erilainen, on tärkeää valita lattiapinnoite, joka parhaiten sopii vallitseviin olosuhteisiin: esimerkiksi teollisten lattioiden on kestettävä raskasta kalustoa ja liikennettä, ja liikerakennusten ja yleisten paikkojen lattioiden on hyvä tuntua mukavalta jalkojen alla. Lattiapinnoitetta valittaessa tulee aina ottaa huomioon lattiaa käyttävät ihmiset ja koneet sekä mahdollinen kemikaalien läsnäolo.

Ennen kuin voidaan sanoa, mikä lattiapinnoite on paras, on tarkasteltava ympäristön vaatimuksia lähemmin. Siksipä ensin onkin määriteltävä lattiaan kohdistuvat odotukset.

1. Mekaaninen – ja kemikaalinkesto

Sopiva pinnoite: epoksilattia

Epoksilattia syntyy epoksihartsin ja kovettajan reaktiosta ja se on erittäin kestävä ja siksi yleisin teollisuuslattia. Epoksi lattiapinnoite muodostaa paksun kerroksen betonialustalle ja kovettuu saumattomaksi kalvoksi, joka on helppo pitää puhtaana. Epoksilattiat kestävät kovaa kulutusta eivätkä vahingoitu kävely- tai moottorilikenteestä.

Kohteita: teolliset – ja maatalouslattiat, makasiinit (tavaravarastot), parkkihallit, verstaat ja tehtaat

2. Keskeytymätön toiminta tilassa (+ mekaaninen – ja kemikaalinkesto)

Sopiva pinnoite: polyureapinnoite

Polyurea on nopeimmin kovettuvat ja äärimmäisen kestävä lattiapinnoite. Se on ehdottomasti paras ratkaisu tiloihin, joissa työntekoa ei voida keskeyttää pitkäksi aikaa. Polyurealattia kestää kävelyä jo 60 sekunnin päästä ruiskutuksesta, kun taas epoksilattia vaatii 3:sta 7:ään päivää ennen kuin alueen toiminta voi palata normaaliksi. Esimerkiksi Teknoksen TEKNOPUR 300 sopii lattiapinnoitteeksi.

Kohteita: parkkihallit, tuotantotilat, maatalouden lattiat, elintarviketeollisuuden betonilattiat, museot ja jakelukeskukset

3. Hygieniavaatimukset

Sopiva pinnoite: HACCP epoksi tai polyuretaani

Jotkin ympäristöt vaativat ehdotonta hygieniaa. Tällöin HACCP-serifioitu lattiapinnoite on varmin vaihtoehto. HACCP-sertifiointi kertoo tuotteen kyvystä estää bakteerien ja homeiden kasvu ja ehkäistä bakteerien leviämistä. Nämä lattiapinnoitteet ovat myös erittäin kestäviä, yleensä epoksi- tai uretaanipinnoitteita, ja ne sietävät vahvempiakin puhdistusaineita. HACCP lattiapinnoite sopii teollisiin ja kaupallisiin tiloihin, joissa puhtaus on tärkeässä asemassa.

Kohteita: elintarviketeollisuuden tuotantotilat, kanttiinit ja ruokalat, uimahallit ja kylpylät sekä hyvinvointikeskukset

4. Parketin maalaus ja muut koristeelliset puulattiat

Sopiva pinnoite: öljy, lakka, lattiamaali tai petsi

petsiä puulattalla lattiapinnoitteena

Petsi on yleinen lattiapinnoite puulattialle, sillä se jättää luonnolisen kuvioinnin näkyviin ja värjää kevyesti. Myös parketin maalaus on yleinen.

Öljy, petsi, lattiamaali ja lakka ovat hyviä suojaavia lattiapinnoitteita puulattioille. Öljy on lähes väritöntä ja imeytyy puuhun korostaen sen luonnollista väriä. Myös petsi imeytyy puuhun ja suojaa sitä muun muassa UV-säteilyltä ja kosteudelta. Petsi myös värjää puun kevyesti jättäen sen luonnollisen kuvioinnin kuitenkin näkyviin. Se sopii myös ulkomaaliksi esimerkiksi terassien ja parvekkeiden lattioille. Lakka on parkettilattioilla useimmiten käytetty lattiapinnoite. Se on kirkas ratkaisu. jolla saadaan aikaan kiiltävä ja kevyesti suojaava pinta. Laadusta riippuen, lakka saattaa kellastua hieman ajan kuluessa. Myös parketin maalaus lattiamaalilla on oiva ratkaisu. Myös lautalattiaa voi piristää eloisalla kalkkimaalilla tai tavanomaisemmalla lattiamaalilla.

Kohteita: asuinrakennusten lattiat, kaupalliset sisätilat, terassit, parvekkeet ja patiot.

5. Kävelymukavuus

Sopiva pinnoite: polyuretaani

Polyuretaani on joustavampi ratkaisu kuin epoksilattia, mikä tekee niistä pehmeämpiä ja lisää niiden kävelymukavuutta. Epoksilattia ei juuri jousta jalan alla, mutta polyuretaani joustaa. Polyuretaani lattiamaali sopii myös koristeelliseksi pintamaaliksi sillä sen värimahdollisuudet ovat monet ja sillä saadaan aikaan erittäin kiiltävä pinta. Myös uretaanilattia on helppo pitää puhtaana sen saumattoman kalvon ansiosta. Polyuretaani on yleisin kaupallisissa tiloissa ja yleisillä paikoilla käytetty betonilattian pinnoite.

Kohteita: museot, galleriat, julkiset paikat, kaupat ja liikkeet, toimistotilat ja kotien betonilattiat.

Laattamaali laattalattialla

Laattamaali voi olla joko peittävää tai kirkasta. Kirkkaat systeemit perustuvat usein nanoteknologiaan ja luovat ohuen kalvon.

6.  Näkymätön suoja tai uusi väri lattialaatoille

Sopiva pinnoite: laattamaali, epoksipinnoite ja nanopinnoitteet

Useimmat lattialaatat pinnoitetaan jo ennen myyntiä, mutta ne saattavat silti osoittautua liukkaiksi, varsinkin, jos ne kastuvat, tai laattamaali saattaa kulua. Laattamaali on helppo ratkaisu kuluneiden laattojen peittämiseksi sillä se on melko huokea eikä sen levitys vaadi ammattilaisen apua. Toinen vaihtoehto on peittää kulunut laattalattia epoksipinnoitteella, joka tosin peittää laatat ja niiden väliset saumat täysin.

Uudet laattalattiat puolestaan voidaan käsitellä nanoteknologiaa hyödyntävällä kirkkaalla pinnoitteella, joka vähentää pinnan liukkautta. Nanopinnoitteet ovat oiva ratkaisu märkätiloihin.

Kohteita: märkätilat, uima-alaiden ympäristöt ja keittiöt

Lattiapinnoite saa loppusilauksen pintamaalilla

Lattiapinnoitteesta riippuen, sille voidaan levittää pintamaali, joka suojaa ja parantaa lattiamaalin ominaisuuksia tekemällä siitä turvallisemman ja kestävämmän. Pintamaali voidaan levittää kaikille edellä mainituille lattiapinnoitteille lukuun ottamatta puulattian pinnoitteita. Huomaa, että myös pintamaalin on vastattava odotuksia: HACCP lattian on oltava hygieeninen, teollisuuden betonilattia ei saa kulua helposti ja yleisten paikkojen lattioiden pitäisi tuntu mukavalta kävellä.

Lattiapinnoitteen pintamaali voi olla liukastumista estävä, siellä missä lattiat voivat olla liukkaita, palolta suojaava, jotta tulipalon riski olisi mahdollisimman pieni, ja antistaattinen, siellä missä sähkökäyttöiset koneet saattavat aiheuttaa oikosulkuja. Pintamaalilla saadaan aikaan myös erikoisefektit lattioille. Esimerkiksi pimeässä hohtavaa maalia voidaan käyttää merkitsemään hätäuloskäyntejä ja pakoreittejä.

Huomaa, että jos asennutat uuden lattiapinnoitteen, kuten epoksilattian, pintamaalia ei välttämättä tarvita vaan sen ominaisuudet voidaan antaa lattiapinnoitteelle. Esimerkiksi epoksilattia voidaan tehdä liukumista estäväksi lisäämällä karkeutusainetta maaliseokseen.

Hyvä tietää lattiapinnoitteista ennen asennusta

Lattiapinnoite on usein paras mahdollinen lattiapäällyste teollisiin ja kaupallisiin tiloihin. Sen asennukseen liittyy kuitenkin muutamia yksityiskohtia, joista on hyvä olla tietoinen ennen kuin tilaat lattian pinnoitustyön.

 • Pinnoitteen paksuus ja alustan valmistelu
  Mitä paksumpi lattiapinnoite, sitä enemmän valmistelua alusta vaatii. Yleisesti ottaen alustan valmistelun tuloksen on täysin puhdas ja tasainen betonilattia, jolla on sopiva pohjamaali.
 • Lattiapinnoite hinta ja kestävyys
  Ohuen kalvon muodostavat lattiamaalit ovat suhteellisen halpoja, mutta niiden kestävyys on kyseenalaista. Paksummat lattiapinnoitteet kuten epoksilattia ovat kestävämpiä eivätkä juuri vaadi kunnossapitoa, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia.
 • Helposti naarmuuntuva epoksilattia
  Epoksipinnoite on yksi kestävimmistä ratkaisuista lattioille, se on iskun- ja kemikaalinkestävä, mutta naarmuuntuu helposti. Siksi epoksilattia saa usein uretaanipintamaalin suojakseen.
 • Aikaa vievä levitys ja kovettuminen
  Lattiapinnoitteen asentaminen vie aikaa ja rahaa. Sen levitys on ammattilaisen heiniä ja saattaa viedä muutamasta päivästä viikkoon ennen kuin lattiaa voi käyttää. Jos ei ole aikaa asennukseen, kannattaa luottaa polyureapinnoitteeseen, joka kovettuu sekunneissa. Muista kuitenkin, että jopa polyurea vaatii hyvin valmistellun alustan.

Lattiapinnoite hinta – lattiamaali, lakka ja epoksilattia hinnat

Lattiapinnoite hinta annetaan yleensä per neliömetri. Jos haluat tarjouksen lattiapinnoitteelle ja pinnoitustyölle, muista mainita pinnoitettavan alueen pinta-ala. Seuraavat 5 asiaa tekijää vaikuttavat lattiapinnoitteen hintaan.

 • Mitä suurempi alue sitä pienempi hinta per m² – lattiapinnoite pieniin tiloihin on yleensä melko hintava projekti.
 • Pinnoite: epoksi on yleensä halvempaa kuin uretaani ja polyurea on kumpaakin kalliimpaa.
 • Alustan valmistelu: joskus betonilattia vaatii perusteellista puhdistusta ja tasoitusta
 • Pinnan kosteuspitoisuus: pinnan kosteus ei saa olla yli 3%
 • Halvasta voi tulla kallis: lattipinnoitteen onnistuminen riippuu materiaalien laadusta

Lattiapinnoite ja pinnoitustyö pieniin tiloihin (max. 50 m²) maksaa noin 50 – 80 per neliömetri euroa pinnoittajasta riippuen. Hinta laskee, kun neliömetrien määrä nousee: yli 150 neliömetrin alueelle tulee hintaa 20 – 40 euroa neliömetriltä.

Lattiapinnoitus ammattilaisen tekemänä

Alla olevasta taulukosta löydät joitakin Suomen lattiapinnoitusurakoitsijoita, jotka tekevät suurempia pinnoitusprojekteja. Mikäki tarvitset lisätietoa lattiapinnoitteista tai etsit sopivaa urkoitsijaa tai pinnoitetta, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai artikkelin lopusta löytyvän “pyydä tarjous” -painikkeen kautta.. Pinnoite-eksperttimme auttavat mielellään sopivan tuotteen löytämisessä.

LattiapinnoittajaOsoite
Epoksilattiat Tähtilaakso OyKaustantie 26, 13800 Katinala
Etelä-Suomen LattiapinnoitusFaneerinranta, Viilukatu 11, 18130 Heinola
Suomen Massalattiat OyMittatie 20, 01260 Vantaa
RV-Lattiat OyJasperintie 290, 33960 Pirkkala
Esakon OyJokitie 44, 32700 Huittinen

Lattiamaali tai muu pinnoite kotikäyttöön

Lattiapinnoitteet soveltuvat hyvin myös kotitalouksien tarpeisiin, koska ne suojaavat lattioita jokapäiväisestä toiminnasta aiheutuvilta vaaroilta kuten roiskeilta keittiön lattiassa, naarmuilta eteisessä ja iskuilta autotallissa.

Lattiamaalit, joilla kodin betonilattiat saadaan kuntoon

Kotien paljaat betonilattiat löytyvät yleensä kellarista, saunatiloista ja autotallista, ja muiden tilojen lattiapäällysteiden alla on myös betonipinta. Kaikki nämä pinnat voidaan maalata tai pinnoittaa epoksi- tai polyuretaanipinnoitteilla. Työ kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisen huoleksi levityksen monimutkaisuuden vuoksi. Mikäli haluat tehdä pinnoitustyön itse, lattiamaali on hyvä ratkaisu betonilattioille.

Lattiamaalin ja -pinnoitteen ero on itse tuotteen koostumuksessa. Lattiamaalit luovat ohuempia kerroksia, eivätkä ole yhtä kestäviä kuin pinnoitteet. Lattiamaali on kuitenkin tarpeeksi kestävä kotioloihin, jopa autotalliin.

Alta löydät muutamia tuote-ehdotuksia kodin betonilattioiden pinnoitustarpeisiin.

ValmistajaBetonimaaliHinta (ovh) / litra
TeknosTeknofloor 2K betonimaali26,20 €
TikkurilaBetolux lattiamaali 16,70 €
V33Lattiamaali ulkokäyttöön27,10 €
BiltemaLattiamaali 2- komponentti16,80 €

Puulattiat uuteen kuosiin lakalla, petsillä, öljyllä tai lattiamaalilla

Puulattioiden kuten lautalattian ja parketin maalaus on tärkeää sillä suojaamaton puupinta on altis kosteudelle sekä kuluu ja harmaantuu nopeasti. Puulattiat voidaan pinnoittaa öljyllä, petsillä, lakalla tai lattiamaalilla. Lattiamaali on näistä ainoa vaihtoehto, jolla puun luonnollinen väri ja rakenne saadaan peitettyä täysin.

Puuöljy on tavallinen ratkaisu terasseille ja parvekkeille. Se suojaa hyvin myös ulkona olevia puu pintoja, mutta vaatii uuden kerroksen öljyä melko tihein väliajoin. Petsi sopii myös ulkotiloihin sillä se imeytyy puuhun kuten öljy ja värjää pinnan kevyesti. Lakka puolestaan on yleisempi sisätiloissa esimerkiksi parketin pinnoitteena. Se asettuu pinnalle muodostaen läpinäkyvän, kiiltävän kalvon. Mikäli tahdot muuttaa lattian ulkonäköä radikaalisti, lattiamaali on paras vaihtoehto. Sitä on saatavana monenvärisenä ja eri tekstuurit ovat mahdollisia.