kattopinnoite eri väreissä tiilikatolla

Kattopinnoite tuplaa katon käyttöiän ja vähentää korjauskuluja

Katto on yksi rakennusten tärkeimmistä osista sillä se suojaa sisätiloja sään vaikutuksilta (tuulelta, sateelta, auringolta ja lumelta) vuodenajasta riippumatta. Katon on oltava kiinteä muuri sisä- ja ulkoilman välissä. Pienikin virhe katonlaitossa voi olla kohtalokas ja johtaa mittaviin korjauskustannuksiin. Maalimainen kattopinnoite on yksi tapa suojella ulkokattoja vahingoittavilta tekijöiltä.

Nestemäinen kattopinnoite on kehitetty suojaamaan pelti-, tiili- ja huopakattoja ilmastolta, vedeltä, kulumiselta ja kasvustolta. Katollesi sopiva kattopinnoite jopa kaksinkertaistaa katon käyttöiän sillä se ei päästä vettä imeytymään itse kattoon ja pitää kasvustot loitolla. Lisäksi katon maalaus vaikuttaa katon yleisilmeeseen positiivisesti. Kattopinnoite on huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin kattava kattoremontti.

Täältä löydät tietoa kattopinnoitteiden eduista ja asennuksesta sekä päivitetyt tuote-ja hintatiedot Suomen yleisimpien kattomateriaalien pinnoitukseen – mikäli suunnitteilla on peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, varttikaton maalaus tai huopa- ja bitumikattojen kunnostus, olet tullut oikeaan paikkaan!

1. Tiilikaton pinnoitus, remonttia halvempi ratkaisu

Tiilikaton pinnoitus on suositeltavaa, koska käsittelemättömän tiilen pinta on huokoinen ja  vesi ja saasteet imeytyvät siihen, mikä nopeuttaa kulumista ja aikaistaa remontin tarvetta. Tiilen kostea pinta on myös ravinteikas kasvualusta sammaleille, jotka vaikuttavat katon ulkonäköön. Kaiken kattava kattoremontti on tietysti ratkaisu kaikkiin ongelmiin, mutta se on hintava projekti. Tiilikattomaali tuottaa saman tuloksen, on edullisempi vaihtoehto ja lykkää hintavaa kattoremonttia vuosiksi eteenpäin.

Tiilikattomaali antaa katolle 10-20 vuotta lisäaikaa

Tiilikattomaali tiilikatolla

Tiilikattomaali tai suoja-aine asennetaan katon pesun jälkeen.

Tiilikattomaali sulkee tiilen huokoset ja asettuu suojaavaksi kalvoksi katolle. Tiilikattomaalit ovat yleensä värillisiä ja kohentavat katon yleisilmettä. Tiilikaton pinnoitus suojaa kattoa 10-20 vuotta, jonka jälkeen kattopinnoite kannattaa uusia jopa ennen kuin kulumisen merkit ilmenevät.

Tiilikattomaali on aina levitettävä puhtaalle pinnalle, jotta se pääsee kiinnittymään hyvin. Pinnan epäpuhtaudet ovat nimittäin suurin syy kattopinnoituksen epäonnistumiseen. Tiilikattomaalit voivat olla akrylaattimaaleja tai uretaanipohjaisia kuten polyurea ja polyuretaani pinnoitteita. Esimerkiksi polyurea kattopinnoitteena on erittäin kestävä, mutta hankala asentaa ilman ammattilaisen apua. Akrylaatti- ja polyuretaanikattopinnoitteet sopivat paremmin kotikonstein levitettäviksi. Omakotitalon tiilikaton pesu ja pinnoitus hinta liikkuu 1300 ja 3500 euron välillä paikkakunnasta, pinnan valmistelusta ja  pinnoitteesta riippuen.

Tiilikaton pinnoitus suoja-aineella luo näkymättömän suojan

Tiilikattomaali tuottaa lähes aina värillisen tuloksen. Jos katolle halutaan näkymätön suoja, tiilikaton suoja-aine on varteen otettava ratkaisu. Se imeytyy tiileen suojaten sitä sisältä ja ulkoa. Tiilikaton pesu on tärkeässä asemassa suoja-ainetta levitettäessä: maalijäämät ja muut epäpuhtaudet estävät suoja-ainetta kiinnittymästä ja imeytymästä kunnolla.

Huomaa, että tiilikaton pesu saattaa jättää pinnan kirjavaksi, eikä suoja-aine peitä sitä. Pelkkä katon pesu ei myöskään ole suositeltavaa sillä se tekee pinnasta entistä huokoisemman ja lisää kulumisen riskiä. Tiilikaton pesu kohentaa katon ulkonäköä, mutta illuusio on hetkellinen ja jo muutaman kuukauden päästä tilanne saattaa olla pahempi kuin ennen pesua. Pesemättä jättäminenkään ei ole vaihtoehto, sillä voit olla varma ettei suoja-aine toimi pesemättömällä pinnalla.

TiilikattomaaliJälleenmyyjiä
Iso Paint Nordic, Isonit tiilikattopinnoiteAmmattilaiskäyttöön
Tikkurila, Kilpi TiilikattomaaliK-Rauta, Stark ja Kodin Terra

2. Kattopinnoite peltikatolle suojaa ruosteelta

Peltikatto vaatii aina ruosteelta suojaavan pinnoitteen. Tämä on yleensä ennen katon tekoa asennettu sinkitys, joka suojaa peltiä melko tehokkaasti. Vuosien kuluessa jopa sinkitys voi kuitenkin vahingoittua ja ruostetta saattaa ilmetä. Siksi peltikaton maalaus on lähes välttämätöntä jossakin katon elinkaare vaiheessa. Kattopinnoite peltikatolle suojaa jään ja lumen aiheuttamilta vahingoilta, UV-säteilyltä ja ruostumiselta.

peltikattomaali puuttuu katolta

Uuden peltikaton maalaus ei ole tarpeen sill’sinkitys suojaa kattopeltejä. Peltikattomaali on kuitenkin hyvä levittää katon vanhetessa.

Valitse sopiva peltikattomaali

Yleisesti ottaen peltikatto laajenee ja elää lämpötilan noustessa, mikä vaatii kattopinnoitteelta joustavuutta. Joustavuuden lisäksi peltikattopinnoitetta valittaessa on kiinnitettävä huomiota kolmeen seikkaan.

  1. Katon kunto – vaatiiko koko katto pinnoitteen vai tehdäänkö kattopinnoite peltikatolle paikallisena korjaustyönä? Kaikki kattopinnoitteet peltikatolle eivät sovi korjaustöihin.
  2. Aikaisemmat käsittelyt – nykyisin kattopellit ovat muovipäällysteisiä ja vanhemmat pellit sinkittyjä. Jos movipäällysteiselle pellille levittää sinkitylle metallille tarkoitettua kattomaalia, peltikattopinnoite ei kiinnity kuten sen pitäisi.
  3. Pinnoitteen tarkoitus – Ovatko kattopellit päässeet ruostumaan vai onko tarkoitus kohentaa ruosteettomien peltien yleisilmettä? Mikäli pellin oma ruosteenesto on edelleen toimiva, kattomaalin ei tarvitse sisältää korroosionestoaineita. Näin ollen myös peltikattomaali hinta on halvempi.

Tuotteita, joilla peltikaton maalaus käy käden käänteessä

Peltikattomaalit ovat joko akrylaatti-, uretaani- tai bitumipohjaisia. Polyureaa lukuun ottamatta peltikattomaali on helppo levittää itse. Esimerkiksi seuraavilla tuotteilla peltikaton maalaus on helppoa.

PeltikattomaaliKuvausRiittoisuusHinta (OVH)
Virtasen Katto-10 peltikattomaaliAlkydisideaineinen, ruosteenestoainetta sisältävä peltikattomaali, jolla peltikaton maalaus käy nopeasti.Riippuu pinnan kunnosta ja edellisistä käsittelyistä11,50 € / l
Teknos Kirjo peltikattomaaliRuosteenestopigmenttiä sisältävä kattopinnoite peltikatolle. 9 – 11 m² / l12,78 € / l
Tikkurila Panssari Akva Vesiohenteinen akrylaattikattopinnoite peltikatolle. Nopeasti kuivuva ja helppo levittää. 8 m² / l12,22 € / l
Biltema peltikattomaaliStyreeniakrylaattimaali, jolla peltikaton maalaus sujuu vaivatta: harjalla tai paineruiskulla.10 – 12 m² / l7,90 € / l

3. Varttikaton pinnoitus ja pesu vaatii kirjallisen luvan

kattomaali suojelisi mineriittikattoa kasvustolta

Ajan myötä mineriittikatolle alkaa ilmestyä kasvustoa joka kuluttaa pintaa. Kattopinnoite suojaa kasvustolta.

Varttikatto eli kuitusementti- eli mineriittikatto on yleinen 70- ja 80-luvun taloissa. Suurin osa mineriittilevyistä sisältää asbestia, mikä tekee varttikaton pinnoitustöistä tarkasti valvottuja. Katon maalaus tapahtuu vasta katon pesun jälkeen. Itse pesu vaatii korkeaa painetta, mutta yli 50 barin painepesu katsotaan asbestinpurkutyöksi ja vaatii kirjallisen luvan hakemista ennen työn aloittamista. Varttikaton pesu vaatii 300-500 barin paineen, jotta pinta saadaan niin karheaksi, että kattopinnoite kiinnittyy siihen. Mineriittikaton pesuun käytetty vesi on myös joko suodatettava tai imeytymisalueen pintamaa on kuljetettava kaatopaikalle asbestijätteenä.

Pesun jälkeen varttikaton pinnoitus on melko yksinkertaista, tosin työ kannattaa jättää ammattilaisille jo senkin vuoksi, että pinnan valmistelu vaatii lupia ja ehdotonta ammattitaitoa.

Mineriittikaton pinnoitus eri kattopinnoitteilla

Varttikaton maalaus toteutetaan useimmiten polyurealla, joka on erittäin kestävä kattopinnoite. Myös useat tiilikatoille tarkoitetut akrylaattimaalit sopivat mineriittikatoille. Mineriittikaton pinnoitus on mahdollista myös bitumipinnoitteilla, tosin niiden levitys on hieman hankalampaa ja hinta saattaa poiketa paljonkin akrylaattimaalista. Mineriittikaton pinnoitus itse kotikonstein on mahdollista, mutta pesu vaatii ammattilaisen apua.

4. Bitumi- ja huopakaton pinnoitus onnistuu myös peltikattomaalilla

Monet peltikattomaalit soveltuvat myös huopakattojen maalaamiseen. Huopa- eli bitumikatto on usein tasakatto, jonka on oltava ehdottoman vesitiivis sillä vesi ja lumi pysyvät tasakatolla pidempään kuin harjakatolla. T’llaisen katon maalaus on melko helppo tee-se-itse projekti eikä vaadi ammattilaisen tarvikkeita ellei kattopinnoite ole polyurea, joka on kuumana ruiskutettava pinnoite.

tasakatto jolle tehty huopakaton pinnoitus

Tasaisen huopakaton pinnoitus tekee katosta vesitiiviin.

Maalaa bitumikatto itse ja säästä kuluissa

Huopakaton valmistelu ja pinnoitus soveltuvat myös oma-aloitteiselle amatöörimaalarille. Alta löydät työvaiheet Katepal kattopinnoite K-50 asentamiseksi huopakatoille.

  1. Puhdista katto pölystä ja muista epäpuhtauksista pesemällä tai harjaamalla ja anna kuivua
  2. Paikkaa huopakaton mahdolliset reiät tiivistysliimalla ja tiivistä läpivientien juuret
  3. Kuivunut tai vanha huopakatto vaatii kerroksen bitumiliuosta muutamaa vuorokautta ennen maalaamista
  4. Sekoita kattopinnoitetta astiaan koko pinnan peittämiseen sopiva määrä välttääksesi sävyerot
  5. Levitä pinnoite kuivalle pinnalle puolipehmeällä bitumiharjalla
HUOPA- JA PELTIKATTOMAALIJÄLLEENMYYJIÄ
Katepal-kattopinnoite K-50 Rautia ja K-Rauta
Ultrament Kattopinnoite Puuilo

Katon maalaus ammattilaisen tekemänä

Useimmiten kattopinnoitus tehdään ammattilaisen toimesta sillä, vaikka itse maalaaminen onkin melko yksinkertaista, pinnan pesu ja muu valmistelu vaatii ammattitaitoa. Kattopinnoituksen jättäminen ekspertin huoleksi takaa hyvän lopputuloksen, jolle voidaan jopa myöntää takuu.

Kattopinnoituksen hinta on aina riippuvainen monesta tekijästä kuten katon materiaalista ja kunnosta. Kattopinnoitus hinta liikkuu 10 euron tienoilla neliömetriä kohti. Hinta voi vaihdella suurestikin eri paikkakuntien välillä.

Alla olevasta taulukosta löydät kattopinnoituksen ammattilaisia eri puolilta Suomea – olipa kyseessä sitten tiilikaton pinnoitus, kattopinnoite peltikatolle tai vaikka mineriittikaton pesu ja pinnoitus, Suomesta löytyy ammattilaisia jokaiseen kattopinnoite projektiin.

KATTOPINNOITUSLIIKETOIMINTA-ALUEETKATTOPINNOITUS
Maskun kattopinnoite OyLänsi-Suomi, Etelä-Suomi, Pirkanmaa ja SatakuntaTiilikatot, peltikatot ja mineriittikatot
Turun kattopinnoiteLänsi-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta ja pääkaupunkiseutuTiilikatot, peltikatot, mineriittikatot ja huopakatot (polyurea)
Suomen kattopinnoiteKoko Suomi Tiilikatot, peltikatot, mineriittikatot ja huopakatot
RestaKoti OyKoko SuomiTiilikatot, peltikatot ja mineriittikatot
Lapin Pro-Urakoitsijat OyRovaniemi ja LappiHuopa-, pelti- ja mineriittikatot

Saat ilmaisen hinta-arvion ottamalla meihin yhteyttä. Me välitämme projektisi sopivimmalle asiantuntijalle!