tehoste seinä harmaa kalkkimaali

Kalkkimaali tuo sisustukseen eloa ja vanhanajan tuntua

Kalkkimaali on päässyt kotisisustajien suosioon, sillä se on helppokäyttöinen ja luo liitumaisen mattapinnan niin seinille, lattioille kuin huonekaluillekin. Kalkkimaali onkin loistava kalustemaali, kun tavoitteena on himmeä, mutta eloisa pinta, joka huokuu vanhanajan tuntua. Se sopii myös tehosteseinien luomiseen tai vaikka vintage-henkisen lattian pinnoitteeksi. 

Huomaa, että kalkkimaali voi tarkoittaa myös sammutettua kalkkia sisältävää pinnoitetta, joka sopii kalkkirikkaiden pintojen kuten rapattujen ulkoseinien maalaamiseen. Jos etsit kalkkimaalia, jolla voit maalata sisäseiniä, huonekaluja ja jopa lattioita, varmista ettet erehdy valitsemaan väärää kalkkimaalia.

Tämän artikkelin aiheena on hiljattain sisustajien suosioon noussut liituimaisen pinnan luova kalkkimaali – pääsääntöisesti sisämaali huonekaluille, seinille, sisutusesineille ja lattioille.

Uusi suosikki huonekalumaali ja seinien koriste

retkituoli jolla huonekalumaali

Kalkkimaali on käypä huonekalumaali varsinkin, kun tavoitteena on vintage-henkinen pinta.

Kalkkimaali on noussut suureen suosioon kotimaassaa Englannissa muun muassa paikallisten Annie Sloan Chalk Paint -tuotteiden myötä. Kalkkimaali kasvattaa suosiotaan myös Suomessa ja siitä onkin tullut uusi suosikki huonekalumaali, kun tavoitteena on vanhanajan tuntu. Se sopii myös puutarhakalusteille luoden tietynlaisen kotoisan tunnelman. Kalkkimaali on kuitenkin monipuolisempi kuin pelkkä kalustemaali: sillä saadaan aikaan myös kuluneen näköiset puulattiat ja eloisat tehosteseinät.

Kalkkimaalit ovat yleensä valmiiksi sekoitettuja tuotteita, jotka voidaan levittää heti purkin avaamisen ja perusteellisen sekoittamisen jälkeen. Sitä on kuitenkin myös saatavana itse sekoitettavan versiona – tällöin kalkkimaalijauhe sekoitetaan veteen, jolloin saadaan aikaan vellimäinen seos.

Myrkytön ja ekologinen kalkkimaali

Kalkkimaalituotteet ovat turvallisia käyttää ja sopivat esimerkiksi lastenhuoneisiin. Tämän maalin koostumus on yksinkertainen – se sisältää vain mineraaleja, pigmenttejä ja vettä. Ne ovat VOC-vapaita ja sopivat siksi hyvin esimerkiksi lastenhuoneen seinä- ja kalustemaaliksi.

Kalkkimaalin käyttö on vaivatonta ja sopii myös laiskemmille sisustajille

Yksi syy kalkkimaalin saavuttamaan suureen suosioon on sen helppokäyttöisyys. Se sopii melkein mille tahansa pinnalle, alustaa ei tarvitse suuremmin valmistella ja jo yksi kerros riittää peittämään pinnan. 

Kalkkimaalit levitetään pensselillä ja pensselin jäljet jäävät näkyviin luoden eloisan pinnan. Ne ovat kuitenkin melko huokoisia, mattapintaisia seinä- ja huonekalumaaleja, jotka ovat arkoja kulumiselle ja tahroille. Niiden kestävyyttä voidaan vahvistaa viimeistelemällä maalattu pinta sopivalla lakalla tai vahalla. Huomaa, että maali menettää hengittävyytensä kun se tiivistetään lakalla tai vahalla. Siksi ulkopintoja ei kannata viimeistellä – kalkkimaali antaa tarpeeksi hyvän suojan esimerkiksi puutarhakalusteille.

punainen seinä jossa kalkkimaali

Kalkkimaali luo peittävän, liitumaisen mattapinnan, josta erottuvat pensselin jäljet.

Kalkkimaalilla maalaaminen on helppoa sillä:

  • Alustan valmisteluksi riittää rasvan ja pölyn poisto – vanhaa maalia ei tarvitse poistaa ellei se halkeile rumasti. Kalkkimaali ei myöskään vaadi pohjamaalia
  • Kalkkimaali on valmis levitettäväksi ilman suurempia valmisteluja – maalia ei välttämättä tarvitse ohentaa vaan se on käypä seinä- tai huonekalumaali sellaisenaan
  • Kalkkimaalilla maalaaminen on mahdollista melkein mille vain pinnalle – se sopii puulle, metallille, muoville, lasille, nahalle, tekstiileille ja kivelle. Se on myös oiva kaakelimaali kunhan maalattu pinta viimeistellään lakalla tai vahalla, jotta siitä saadaan kestävämpi ja helppo puhdistaa

Katsaus Suomen kalkkimaalitarjontaan

Kalkkimaalin menestystarina sai alkunsa kotimaassaan Englannissa jo kauan sitten ja Annie Sloan Chalk Paint -tuotteiden ansiosta kalkkimaali-ilmiöstä on tullut kansainvälinen.

Kalkkimaalit ovat saavuttaneet myös Suomen – kalkkimaaleja on erimerkkisiä, -värisiä ja -hintaisia. Täältä löydät tietoa eri kalkkimaaleista ja niiden jälleenmyyjistä sekä hinnoista. Mikäli etsit kalkkimaalia suurempaan projektiin, saat meiltä lisätietoa sopivista tuotteista ja palveluista ottamalla meihin yhteyttä joko sähköpostitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen artikkelin lopusta löytyvän painikkeen kautta. Voit myös jättää kommentin artikkelin loppuun mikäli kaipaat lisätietoa kalkkimaalin käytöstä.

Annie Sloan kalkkimaali

Annie Sloan kalkkimaalit ovat saatavilla myös Suomessa. Niiden virallinen jälleenmyyjä on Måla&More, jonka liike sijaitsee Helsingissä. Liikkeen lisäksi Annie Sloan kalkkimaalia voi tilata Måla&Moren verkkokaupasta noin 38 euron litrahintaan.

Kalklitir kalkkimaalijauhe

Kalklitir kalkkimaali myydään jauheena, johon sekoitetaan vettä ennen levittämistä. Kalklitir kalkkimaalijauhe myydään kilon pakkauksissa: yhdestä kilosta jauhetta saadaan noin kaksi litraa maalia, joka riittää 6 – 10 neliömetrin maalaamiseen, kun levitetään kaksi kerrosta maalia. Kalklitir maalia saa Suomessa ostettua Aveolta Vaasasta tai tilattua Aveon tai Kalklitirin verkkokaupasta noin 69 euron kilohintaan. Näin ollen litra Kalklitir maalia tulee maksamaan noin 35 euroa.

Vintro Luxury paint -kalkkimaali

Vintro kalkkimaali on Värisilmän lisä ekologisten ja myrkyttömien kalkkimaalien kirjoon. Valmiita sävyjä on 45, ja erisävyisiä maaleja voidaan halutessa sekoittaa keskenään ainutlaatuisten sävyjen luomiseksi. Vintro kalkkimaalin hinta on noin 35 euroa litraa kohti. Vintro sarjaa kuuluu myös vaha- ja lakkatuotteita, joilla maalattu pinta voidaan viimeistellä.

Sokevan Domus Natura kalkkimaalit

Domus Natura on suomalainen tuotemerkki ja on Sokevan valmistama. Domus Natura kalkkimaali kuuluu K-Raudan, Tilespointin, Halpa-Hallin ja lukuisten erikoisliikkeiden valikoimiin ympäri Suomea. Tämä maali tekee pinnasta samettisen himmeän ja se sopii erityisesti huonekaluille ja koriste-esineille. Domus natura kalkkimaalin hinta on noin 40 euroa per litra ja yksi litra riittää peittämään 10 – 13 m².

Rust-Oleum Chalky Finish Kalustemaali

Rust-Oleumin kalkkimaali huonekaluille kuuluu muiden muassa Prisman, K-raudan ja Kodin Terran valikoimaan. Chalky finish kalustemaali maksaa reilun 30 euroa litralta, mutta sitä myydään vain pienemmissä pakkauksissa – esimerkiksi K-Raudasta saa 750 ml purkin 23 eurolla.

3 vinkkiä, joilla kalkkimaalilla maalaaminen tuottaa halutun tuloksen

Jos kalkkimaali levitetään suoraan purkista, se on peittävä ja tekee pinnasta himmeän, liitumaisen ja eloisan jättäen pensselin jäljet näkyviin. Jos pinnasta halutaan tasaisempi tai kuluneen näköinen, kalkkimaalia tai itse pintaa voidaan käsitellä muutamalla niksillä niin, että päästään haluttuun lopputulokseen.

  1. Tasaisempi lopputulos – ohenna maali tilkalla vettä tai kasta pensseli veteen ennen maaliin kastamista.
  2. Tasaisempi lopputulos maalaamisen jälkeen – jos et ole tyytyväinen epätasaiseen lopputulokseen, voit hioa sen tasaisemmaksi hienolla hiekkapaperilla, mutta vasta kun pinta on täysin kuiva.
  3. Kulutetun näköinen pinta – kalkkimaalilla saadaan aikaan vintage-henkinen pinta, mutta, jos haluat vielä kuluneemman vaikutelman, voit hioa esimerkiksi maalamiesi huonekalujen kulmia hienolla hiekkapaperilla.  

Merkistä riippuen, tarkista tuoteselosteesta hionnan ja ohentamisen mahdollisuus sekä niiden vaikutus lopputulokseen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.