Polttomaalaus – taloudellinen ratkaisu, joka takaa erinomaisen kestävyyden
Polttomaalaus (jauhemaalaus tai pulverimaalaus) on yksi Suomen nopeimmin kasvavista teollisen pintakäsittelyn aloista. Se on monipuolinen pinnoite, joka alunperin suunniteltiin metallipintojen nopeaa ja kestävää pinnoitusta varten. Nykyään jauhemaalaus sopii kuitenkin myös muiden pintojen kuten puun, muovin ja komposiittimateriaalien pinnoittamiseen käytettävän pulverin laadusta riippuen.
Perinteinen polttomaalaus suoritetaan sähköä johtaville metallipinnoille ESD-maalauksena (electrostatic spray deposition). Pulverimaalaus tuottaa kestävän ja taloudellisesti kannattavan lopputuloksen: jauheet ovat riittoisampia kuin märkämaalauksessa käytettävät maalit, jauhemaali on nopeampi ruiskuttaa, luo tasaisemman pinnan ja kovettuu eli verkkoutuu nopeammin.
Täältä löydät lisää tietoa jauhemaalauksesta ja pulverimaalien ominaisuuksista, lyhyen kuvauksen polttomaalaus prosessista sekä yleisimmät jauhetyypit joilla kestävä pulverimaalaus onnistuu.
Yleisimmät jauhetyypit, joilla pulverimaalaus toteutetaan
Pulverimaalaus voidaan tehdä erityyppisillä jauheilla, joista yleisimpiä ovat epoksi, epoksipolyesteri, polyuretaan, polyesteri ja silikoni. Polttomaalaus sopii myös kohteisiin, joilla on oltava erityisiä ominaisuuksia. Tällöin jauhemaalaus suoritetaan jauheilla, joilla on antibakteerisia ominaisuuksi, sisältävät ruosteinhibiittoreja tai luovat helppohoitoisen antigraffiti pinnan.
1. Epoksi ja epoksipolyesteri -jauhemaalit sisätiloihin
Kuten märkämaalauksessakin epoksihartsi on ainesosa, jolla saadaan aikaan kestävimmät pinnoitteet. Epoksilla saadaan kestävin lopputulos myös, kun kyseessä on polttomaalaus: epoksipinnoitteilla on nimittäin suurin pinnan kovuus, joka kestää mekaanista rasitusta paremmin kuin muut jauheet. Toisinaan epoksin sekaan lisätään polyesteriä, jotta sen joustavuus paranisi. Myös epoksipolyesteri jauhemaalaus tuottaa kovan, kestävän tuloksen.
Käyttö: epoksi ja epoksipolyesteri -jauheilla pinnoitetaan yleensä sisätiloihin tarkoitettuja pintoja ja tuotteita, sillä epoksi ei tunnetusti kestä UV-säteilyä halkeilematta.
2. Ulos tarkoitettujen tuotteiden pulverimaalaus polyesterillä ja polyuretaanilla
Nämä polymeeripinnoitteet ovat joustavampia kuin epoksi, ja ne kestävät auringonvaloa paremmin. Siksi ne sopivat myös ulos tarkoitetuille pinnoille ja tuotteille. Elastisuutensa vuoksi nämä jauhepinnoitteet sopivat erinomaisesti myös pinnoille, jotka saattavat kolhiintua. Polyuretaanilla tehty polttomaalaus luo periaatteessa samanlaisen pinnan kuin polyesteri, mutta lopputulos on kiiltävämpi.
Käyttö: ulkokäyttöön tarkoitettujen tuotteiden polttomaalaus tehdään yleensä polyesterijauheella. Myös polyuretaani sopii ulos, mutta on yleisempi sisätiloissa varsinkin, kun halutaan kiiltävä ja erittäin sileä pinta.
3. Lämmönkestävä polttomaalaus silikonipulverilla
Kun tavoitteena on lämmönkestävä pulverimaalaus, silikonijauhe toimii parhaiten. Näin pulverimaalaus voi tuottaa saman tuloksen kuin tavalliset lämpömaalit. Silikonijauhe kestää korkeita lämpötiloja 400:sta 650 asteeseen.
Käyttö: jauheen koostumuksesta riippuen kaikille pinnoille, jotka vaativat lämmönkestävyyttä.
Polttomaalausprosessi lyhyesti
Polttomaalausta kutsutaan usein jauhemaalaukseski, koska ennen levittämistä se on kuivan jauheen muodossa. Jauheen juoksevista maaleista erottaa liuottimen puuttuminen: jauhe koostuu pigmentistä ja sideaineesta. Siksi jauhemaalit eivät sisällä haitallisia aineita ja ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto nestemäiselle maalille. Jauhemaalaus tapahtuu kolmessa osassa, jotka ovat pinnan valmistelu, jauheen ruiskutus ja maalin verkkouttaminen.
1. Pinnan valmistelu
Jotta polttomaalaus onnistuisi, pinnan on oltava oikein valmisteltu ja esikäsitelty. Sen on oltava täysin puhdas ja vanhat pinnoitteet on poistettava. Lopuksi pinta on hiekkapuhallettava, jotta voidaan olla varmoja sen puhtaudesta. Hiekkapuhallus paljastaa puhtaan, karkean metallipinnan, jolle jauheen on hyvä kiinnittyä.

Polttomaalaus toteutetaan staattisen sähkön avulla, ruiskuttamalla latautunutta pulveria kappaleelle.
2. Jauheen levitys
Jauhemaalaus tapahtuu yleensä ruiskuttamalla staattisesti latautunutta pulveria maadoitettua ja esilämmitettyä kappaletta kohti. Kappale vetää jauhetta puoleensa, mikä mahdollistaa myös hankalan muotoisten kappaleiden täydellisen pinnoittamisen.
3. Pinnoitteen verkkouttaminen
Kun jauhe on tarttunut kappaleen pintaan, kappale siirretään polttouuniin, jossa jauhe sulaa ja kovettuu saumattomaksi, erittäin kestäväksi pinnoitteeks, tästä nimi “polttomaalaus”.
Jauhemaalaus eri pinnoille – enemmän kuin metallipinnoite
Perinteinen pulverimaalaus soveltuu vain metallipinnoille, koska kappaleen on johdettava sähköä, eikä se saa olaa herkkä kuumuudelle. Pinnoitustekniikkaa kuitenkin kehitetään jatkuvasti ja viimeisin läpimurto onkin tapahtunut puu- ja muovipintojen pulverimaalauksen saralla. Uusimmat innovaatiot pitävät sisällään pulveria, joka soveltuu lämpöherkille pinnoille, ja infrapuna uunit , jotka lämmittävät jopa puupinnat tasaisesti.
Suomen jauhemaalaamot kaupungeittain
All olevasta kartasta löydät Suomessa sijaitsevia jauhemaalaamoita, jotka tekevät niin teollista pinnoitusta kuin pienempiäkin projekteja maalaamosta riippuen. Eikö yrityksesi ole kartalla? Ota meihin yhteyttä, mikäli haluat jauhemaalaamosi löytyvän Coatings.fi:n välityksellä.
Alla olevien linkkien kautta pääset näkemään Suomen jauhemaalaamot kaupungeittain.
Pulverimaalaus kannattaa myös taloudellisesti
Pulverimaalauksen suosio jatkaa kasvuaan, sillä verrattuna perinteiseen pinnoitukseen, se on sekä taloudellisempaa että ympäristöystävällisempää. Pulverimaalaus kannattaa taloudellisesti koska: pinnoitteen ruiskuttaminen ja kovettuminen tapahtuvat nopeammin ja ylimääräisen jauheen voi kerätä talteen ja käyttää uudelleen.
Näin kahden edun lisäksi pulverimaalaus tuo mukanaan muitakin etuja kuten alla olevasta listasta näkyy. Pulverimaalaus ei kuitenkaan ole pelkkiä hyviä puolia: siksi listasimme myös syitä, miksi polttomaalaus ei aina kannata.
- Pinnoitusprosessi on helppo automatisoida
- Elastinen, ei kulu eikä naarmuunnu helposti
- Lähes rajattomat värivaihtoehdot
- Ei sisällä liuottimia
- Rajoitettu alustojen sopivuus (oltava kuumuudenkestävä)
- Maalauslinjan värin vaihtaminen on työlästä
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!