betonimaali on helppo levittää myös itse

Betonimaali luo kestävän ja vedenpitävän pinnan lattioille ja seinille

Betoni on yksi vanhimmista ja kestävimmistä rakennusmateriaaleista. Suojaamaton betoni on kuitenkin melko herkkä kulumiselle erityisesti kuluttavissa olosuhteissa kuten teollisissa tiloissa, sään armoilla ja rannikkoalueilla. Siksi betonipinnat on hyvä pinnoittaa sopivalla maalilla. Betonimaali on sopiva ratkaisu melkein mille tahansa betonipinnalle. Erityistä siitä tekee se, että se ei ole pelkästään esteettinen lisä vaan myös parantaa betonipinnan ominaisuuksia. Betonimaali seinään tai lattiaan on käypä ratkaisu niin teollisiin tiloihin kuin kotioloihinkin. Betonimaali on yleisnimi betonille soveltuville pinnoitteille ja maaleja on monenlaisia eri tarkoituksiin.

Betonimaali on monipuolinen tuote ja niitä on monenlaisia eri käyttötarkoituksiin, mutta mikä betonimaali on se oikea sinun projektiisi? Vastaus löytyy täältä: tässä artikkelissa selvitämme, mikä maali sopii parhaiten millekin betonipinnalle. Lisäksi tarkastelemme saatavilla olevia tuotteita ja niiden hintoja.

3 yleisintä betonipinnoite laatua – epoksi, polyurea ja polyuretaani

Suurin syy betonin pinnoittamiseen on sen huokoinen koostumus. Jos betonipintaa ei suojata maalilla tai muulla pinnoitteella, se saattaa imeä vettä, suoloja, happoja ja muita haitallisia aineita itseensä, mikä johtaa ennenaikaiseen kulumiseen. Mikäli betoni sisältää teräsrakenteita, edellämainittujen aineiden imeytyminen saattaa johtaa korroosioon ja teräksen heikentymiseen. Betonimaali tiivistää pinnan ja suojaa sitä säältä, kosteudelta, kemikaaleilta ja muilta haitallisilta tekijöiltä.  Betonipinnoite ei ole aina pelkästään suojaava vaan se soveltuu myös pinnan ulkonäön kohentamiseen, pinnan puhdistuksen helpottamiseen ja turvallisuuden lisäämiseen. Betonimaaleja on monenlaisia, joista kolme yleisintä esitellään alapuolella.

1. Epoksi betonipinnoite

Epoksi on yleensä kaksikomponenttinen pinnoite joka soveltuu hyvin tehtaiden ja muiden teollisten tilojen lattiapinnoitteeksi. Epoksi ei ole turhaan Suomen suosituin lattiapinnoite. Epoksi betonimaali on saatavilla vesipohjaisena ja liuotinpohjaisena tuotteena, sekä pinnoittena, jonka kuiva-ainepitoisuus on 100%. Epoksi soveltuu myös liukuestepinnoitteeksi, mikäli siihen lisätään karhennusainetta. Vaikka epoksi on yksi kestävimmistä pinnoitteista, se ei ole paras betonimaali ulkokäyttöön. Epoksi on parempi betonimaali sisälle sillä se ei kestä UV-säteilyä vaan haalistuu ja halkeilee sen vaikutuksesta. Epoksi ei myöskään sovellu uudelle betonipinnalle sillä se ei ole tarpeeksi joustavaa elääkseen betonipinnan mukana, joka ei ole vielä täysin kuiva.

Ominaisuudet: kestävä, vedenpitävä, kulutuksen ja kemikaalinkestävä, hygieeninen, helppo pitää puhtaana ja saatavilla monenvärisenä ja -tuntuisena.
Käyttökohteita: verstaat, autotallit, parkkihallit, varastotilat, tavaratalot, koulut, vankilat, sairaalat, kylmätilat jne.

2. Polyuretaani betonipinnoite

betonimaali parvekkeelle kukkapurkkien alla

Polyuretaani on yleinen betonimaali parvekkeelle, sillä se kestää auringonvaloa haalistumatta.

Kaksikomponenttinen polyuretaani pinnoite on oiva betonimaali ulkokäyttöön epoksin sijaan. Se kestää UV-säteilyä ja on epoksia joustavampi. Polyuretaani kestää myös jalankulkua ja kevyttä liikennettä sekä kovempaa kulutusta. Myös polyuretaani betonimaalia löytyy niin vesi- ja liuotinpohjaisena kuin 100/ kuiva-ainepitoisena ratkaisuna. Polyuretaani on yleensä lattiapinnoite, mutta se on myös oiva betonimaali seinään. Sen ulkokäyttö on myös mahdollista, kunhan valitaan oikeanlainen maali. Polyuretaania ei yleensä käytetä teollisten betonilattioiden pinnoitukseen, koska sen kulutuksen- ja kemikaalinkestävyys ovat heikommat kuin epoksin.

Ominaisuudet: UV-säteilynkestävä, joustava, kemikaalin-, kulutuksen- ja vedenkestävä sekä hygieeninen,  helppo pitää puhtaana ja monipuolinen värivalikoima.
Käyttökohteita: varastotilojen ja sairaaloiden lattiat, betonimaali parvekkeelle, terassille, patiolle uima-altaiden ympäristöön ja parkkipaikoille. Polyuretaani soveltuu myös epoksin päälle: tällöin saadaan aikaan kestävä pinnoite (epoksi), joka kestää auringonvaloa (polyuretaani).

3. Polyurea ruiskutettava betonipinnoite

Polyurea on uudempi betonipinnoite, jolla on ainutlaatuisia ominaisuuksia. Se on ruiskutettava pinnoite, joka kuivuu sekunneissa: polyurea soveltuu esimerkiksi tehdastiloihin, joita ei voida sulkea pitkäksi ajaksi. Lisäksi polyurea voidaan ruiskuttaa myös kylmissä olosuhteissa, mikä tekee siitä sopivan ratkaisun kylmätilojen lattia- ja seinäpinnoitteeksi. Polyurean joustavuus ja kestävyys ovat myös omaa luokkaansa: se elää pinnan mukana halkeilematta, toisin kuin muut, perinteisemmät pinnoitteet. Polyurea on oiva betonimaali ulkokäyttöön ja se soveltuu myös sisätiloihin, vaikka ei olekaan yleinen ratkaisu.

Ominaisuudet: veden-, kulutuksen- ja kemikaalinkestävä sekä nopeasti kuivuva, ei sisällä haitallisia aineita, UV-säteilynkestävä, kestää lämpötilanvaihteluita ja joustaa pinnan liikkeiden mukaan.
Käyttökohteita: tankit ja säiliöt, sillat, parkkihallit, uima-altaat, katot ja rakenteet.

Valitse sopiva betonimaali ulkokäyttöön, sisälle, kotiin ja teollisiin tiloihin

Betonimaalin hinta on aina tuotekohtainen, ja sen selvittäminen vaatii tiedon siitä, mikä maali on kohteelle sopivin. Betonimaalia on nimittäin saatavana kahdenlaisena: yksi ja kaksikomponenttisena (2k), joilla molemmilla on omat piirteensä. Nämä maalit ovat yleensä polyuretaani- tai epoksipohjaisia.

  1.  Yksikomponenttinen maali
    Vesiohenteinen maali erityisesti dekoratiiviseen käyttöön.  Käypä betonimaali sisälle ja ulos. Ei kestä kovaa rasitusta, parhaat tulokset saadaan kotitalouskäytössä. Halvin ja nopeimmin kuivuva vaihtoehto.

    kaksikomponenttinen betonimaali ämpärissä

    Kaksikomponenttinen betonipinnoite koostuu A ja B osasta, jotka on sekoitettava keskenään ennen levittämistä. Kestävä betonimaali ulos on usein 2K.

  2. Kaksikomponenttimaali (2k maali)
    Erittäin kestävä, kiitos kovetteen lisäyksen. Sopii myös teollisiin tiloihin ja suojaa kemikaaleilta, öljyiltä ja rasvoilta. Sopii myös kotioloihin, luomaan niin sanotun betoni-lookin. Kalliimpi vaihtoehto.

Yksikomponenttista betonimaalia kuluu betoni- ja kivipinnoilla litra 8-10 neliömetriä kohti. Käytännössä kattavuus on riippuvainen itse pinnasta ja sen huokoisuudesta. Mikäli pinta näyttää kovin huokoiselta, ja maali saattaa imeytyä siihen, voit myös valmistella pinnan primerilla tai pohjamaalilla. Kaksikomponenttisen betonimaalin teoreettinen kattavuus on noin 7  m²/l. Huomaa, että teollinen ja kuluttajille tarkoitettu betonimaali ovat kaksi eri asiaa: teolliset betonipinnoitteet ovat kalliimpia ja kestävämpiä.

Betonimaali ulkokäyttöön? Pidä lämpötilaa silmällä. Maalaaminen ei nimittäin välttämättä onnistu, jos mittari näyttää alle 12 asteen.

Betonimaalin hinta netissä ja rautakaupoissa

Betonimaalia valmistavat mm. Tikkurila ja Teknos, joiden ohella tarjolla on myös rautakauppojen kuten K-raudan ja Bilteman omia merkkejä sekä kansainvälisten valmistajien tuotteita. Betonimaalit ovat osa rautakauppojen perusvalikoimaa, ja niitä voi myös tilata netistä. Yleisesti ottaen netistä tilattuna hinta saattaa olla hieman huokeampi, vaikka suurta eroa rautakauppojen hintoihin ei ole.

Suomen betonimaalitarjonta – Biltema, Tikkurila, Teknos ym.

Seuraavasta taulukosta löydät yleiskatsauksen Suomen betonimaaleihin. Betonimaali parvekkeelle, seinään tai sisätiloihin – tarjonta on todellisuudessa laajempi. Mikäli etsit sopivaa betonipinnoitetta projektillesi, ota meihin yhteyttä. Pinnoite-eksperttimme asiantuntemus on käytettävissäsi!

ValmistajaBetonipinnoiteHinta (ovh) / litra
TeknosTeknofloor 2K betonimaali26,20 €
TikkurilaBetolux lattiamaali 16,70 €
V33Lattiamaali ulkokäyttöön27,10 €
Betonimaali BiltemaLattiamaali 2- komponentti16,80 €