automaalit loistavat auringossa

Automaalit maalipinnan korjaukseen, ylimaalaukseen ja alustan vahvistamiseen

Automaalit viittaavat yleensä vain siihen kerrokseen, joka määrää auton värin, mutta todellisuudessa auton värin alla piilee useampi suojaava kerros, ja myös muut autojen pinnat kuten alustarakenteet vaativat maalin tai muun pinnoitteen antamaan suojaa kuluttavilta tekijöiltä. Automaalit tulevat tarpeeseen niin paikka- kuin ylimaalauksessakin sekä auton tuunaamisessa (kumimaali) ja  alustarakenteiden ja lavojen pinnoittamisessa (lavapinnoite).

Tässä artikkelissa otamme automaalit lähempään tarkasteluun: käymme läpi erilaiset maalit eri tarkoituksiin sekä annamme osviittaa maalin ja maalauspalveluiden hintoihin liittyen. Täältä löydät myös tietoa ja esimerkkejä automaalituotteista.

Automaalit värikoodilla tai mieltymyksen mukaan

Maalipinnan korjailussa ja ylimaalauksessa käytettävät automaalit ovat yleensä akryylipohjaisia, hyvin levittyviä ruiskutettavia pinnoitteita, jotka viimeistellään kerroksella kirkasta akryylilakkaa. Akryylimaalin värin ja laadun valinta tehdään joko auton nykyisen värin perusteella (paikkamaalaus) tai mieltymysten mukaan (ylimaalaus). Paikkamaalauksessa on tärkeää, että värisävy on sama kuin auton väri tai ainakin hyvin lähellä sitä. Oike sävy löytyy värikoodilla ja auton merkillä ja mallilla. Kattavimmat värikoodijärjestelmät sisältävät jopa 900 000 eri sävyä, joiden lisäksi voi valita myös RAL-väreistä.

Erilaiset automaalit – alkydi- vai akryylimaali, ruiskumaali vai spraymaali?

Auton maalaus voidaan tehdä joko alkydi- tai akryylimaalilla. Akryylimaali voi olla joko spraymaali tai ruiskutettava pinnoite. Alkydimaali on lähes poikkeuksetta ruiskutettava tuote. Molemmat automaalit ovat ruosteenkestäviä ja niillä saadaan aikaan miellyttävän näköinen maalipinta. Näiden automaalien käyttöön liittyy kuitenkin muuta kohta, joista on hyvä olla tietoinen ennen työhön ryhtymistä.

  • Alkydi – alkydimaali on aina yksikomponenttinen ja siksi melko helppo levittää. Levitys tapahtuu ruiskuttamalla. Alkydimaalilla ei voida maalata akryylipohjamaalille, sillä ne saattavat reagoida keskenään ja vaikuttaa negatiivisesti lopputulokseen.
  • Akryyli – Akryylimaali voi olla joko 1- tai 2-komponenttinen tuote, joka on pakattu joko aerosolipulloon (spraymaali) tai perinteisempään maalipurkkiin (ruiskumaalaus). Akryylimaali tarvitsee akryyli pohjamaalin, ja useimmissa tapauksissa akryylilakan – varsinkin maalin ollessa metalli- tai helmiäisväri.

Kumimaali (tuning-maali) – erikoisefektit ja suojaus

automaalit kuten kumimaali testissä punaisella autolla

Kumimaali sopii esimerkiksi helposti poistettavien vauhtiraitojen maalaamiseen.

Automaalit pitävät sisällään myös niin kutsutut tuning-maalit, joilla on helppo muokata auton ulkonäköä. Yksi helppokäyttöisimmistä tuning-maaleista on kumimaali, joka on yleensä spraymaali. Kumimaali suojaa metallipintoja kosteudelta, ruostumiselta ja hapoilta sekä on joustava ja muodostaa kumimaisen kalvon, joka on helppo levittää ja myös poistaa.

Tuote-esimerkki: Maston RUBBERcomp Kumimaalispray 400 ml – saatavilla monenvärisenä savunharmaasta neon vihreään. RUBBERcomp kumimaalia myyvät mm. K-Rauta, Puuilo ja Motonet, ja sen hinta liikkuu 10 ja 15 euron välillä. Tämä kumimaali sopii auton ulkopinnoille mukaan lukien vanteet.

Lavapinnoite lavalle tai vaikka auton pohjaan

Kuten sanottu, automaalit kattavat myös pinnoitteet, joilla ei niinkään koristeta vaan suojataan auton pintoja. Esimerkiksi lavapinnoite on hyvä ratkaisu auton alustarakenteiden suojaamiseen, vaikka onkin alunperin kehitetty avolava-autojen lavojen suojaksi.

Tuote-esimerkki: U-pol Raptor lavapinnoite 1 l – sopii melkein minkä tahansa kohteen pinnoittamiseen – yleisin lava-autojen lavoilla, mutta sopii myös muihin kohteisiin. Raptor lavapinnoite eristää ääntä ja tärinää. on joustava sekä vedenkestävä. Tämä lavapinnoite suojaa kosteudelta, ruosteelta ja suolalta sekä lämpötilojen vaihteluilta ja UV-säteilyltä, sillä sen on polyuretaanipohjainen automaali. Hinta vaihtelee jälleenmyyjästä riippuen 40 ja 50 euron välillä litraa kohti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.