antifouling maali eli myrkkymaali suojaa laivan runkoa vesirajan alapuolella

Suojaava antifouling maali laivan tai veneen pohjassa pienentää polttoainekuluja

Antifouling maali eli myrkkymaali on kasvustoa hylkivä pinnoite, joka soveltuu laivojen ja veneiden pohjille. Se ehkäisee vedenalaisten mikro-organismien kuten levien, kasvien ja merenelävien kiinnittymistä veneen runkoon ja suojaa teräsveneitä myös ruostumiselta. Siksi se tunnetaan myös nimellä eliönestomaali. Antifouling maalia ei myöskään turhaan kutsuta myrkkymaaliksi: sen on nimittäin oltava myrkyllistä estääkseen eliöitä kiinnittymästä sen pinnalle. Valitettavasti myrkkymaali on jokseenkin haitallista myös muulle vedenalaiselle elämälle, ja siksi sen käyttöä on rajoitettu Suomessa. Toisaalta rajoitukset stimuloivat myös uudenlaisten myrkyttömien antifouling maalien kehitystä ja markkinointia.

Tästä artikkelista löydät tietoa perinteisistä antifouling maali tuotteista sekä uudemmista, ymäristöystävällisemmistä eliönestomaaleista, jotka kasvattavat suosiotaan myös Suomessa.

Myrkkymaali kannattaa sivellä pohjaan merialueilla

Suomessa antifouling maali hyödyttää erityisesti merialueilla seilaavia veneitä ja laivoja sillä merirokko eli näkki viihtyy Suomenlahdella ja Pohjanlahdella aina Merenkurkkuun asti. Perämerellä näkki ei niinkään ole ongelma, mutta limaa ja levää saa pestä veneen pohjasta syksyisin. Sisävesien veneitä antifouling maali suojaa levältä, vaikka sen käyttö ei aina olekaan tarpeen. Huomaa, että varsinaisten myrkkymaalien käyttö sisävesillä on kielletty.

Antifouling maali pitää veneen pohjan puhtaana ja tekee siitä helpomman puhdistaa tehden syksyisestä pohjan pesusta helpompaa. Puhdas pohja puolestaan tuo mukanaan muita hyötyjä kuten:

  • Huomattavasti alhaisemmat polttoainekustannukset – kun pohjaan ei kiinnity ylimääräistä eliöstöä, veden vastus pienenee ja polttoaineen kulutus vähenee.
  • Korkeampi maksiminopeus puhtaan pohjan ansiosta – tasainen pohja ja pienempi veden vastus takaavat myös suuremman maksiminopeuden.
  • Estynyt mikro-organismien kulkeutuminen vieraille vesille – koska eliöt eivät voi kiinnittyä veneen pohjaan, eivät ne myöskään kulkeudu vieraille vesille. Tämä rajoittaa esimerkiksi merirokon leviämistä.
  • Rungon kestävyyden paraneminen vesirajan alapuolella – antifouling maali levitetään suojaavan pohjamaalin päälle (yleensä epoksi), ja suojaa sitä kulumiselta parantaen rungon yleistä kestävyyttä.

Valitse sopiva antifouling maali veneen tyypin ja vesialueen mukaan

Voisi luulla, että antifouling maalin valinta on helppoa, mutta se saattaa osoittautua odotettua monimutkaisemmaksi. Myrkkymaalit ja niitä koskevat rajoitukset muuttuvat melko usein – esimerkiksi TBT (tributyylitina) -pohjainen antifouling maali kiellettiin täysin vuonna 2008 ja vuodesta 2002 lähtien kaikki Suomen markkinoilla olevat antifouling maalit on täytynyt hyväksyttää Suomen ympäristökeskuksella, jonka nettisivuilta löytyy myös lista hyväksytyistä tuotteista. Muutokset rajoituksissa aiheuttavat tuotteiden muuttumisen, minkä vuoksi ennen hyväksi havaittu tuote ei välttämättä enää toimikaan samoilla vesialueilla.

Sopiva antifouling maali löytyy, kun kiinnität huomiota seuraaviin tekijöihin:

Itämeren risteilylaiva jolla on antifouling maali pohjassa

Antifouling maali suojaa Itämeren risteilyalusten pohjia mm. merirokolta.

  • Veneen tyyppi ja nopeus – puuveneen pohjaan ei kannata laittaa alumiiniveneelle tarkoitettua eliönestomaalia, eikä moottorivene antifouling maali sovi soutuveneille.
  • Kuinka paljon veneellä liikutaan – vene, joka on vedessä, mutta jolla ei liikuta juurikaan vetää puoleensa vedenalaisia mikro-organismeja. enemmän kuin vene, jolla liikutaan säännöllisesti.
  • Vesistö (merialueet/ sisävedet) – merirokko on saaristossa veneilevän mökkiläisen ja Itämeren risteilyalusten vitsaus. Sitä ei kuitenkaan juuri esiinny Perämerellä. Myrkkymaali ei ole sallittua sisävesillä.
  • Antifouling maalin levitys – myrkkymaali on haitallista ympäristölle ja ihmisille. Siksi sen käyttöä on rajoitettu – ammattilaisille suunnatut tuotteet ovat yleensä tehokkaampia kuin esimerkiksi Biltema myrkkymaali suurempien myrkkypitoisuuksien vuoksi. Yksityinen veneen omistaja ei pääse kovinkaan helposti käsiksi ammattilaistuotteisiin, eikä saa levittää sitä itse.

Antifouling maalit voidaan jakaa neljään ryhmään: kovat, pehmeät, kiillottuvat (kuluvat) ja myrkyttömät. Alla olevasta taulukosta löydät tietoa eri antifouling maaleista ja niiden sopivuudesta erilaisille veneille.

Antifouling maaliKuvausVenetyyppi
KovaMyrkkymaali, joka voidaan hioa erittäin sileäksi, mikä vähentää veden vastusta. Yleinen myös kilpaurheilussa. Sopii useimmille venetyypeille nopeudesta riippumatta. Ei alumiini- ja puuveneille.
PehmeäPerinteinen veteen liukeneva myrkkymaali, joka on usein edullisin vaihtoehto.Hitaasti kulkevat alukset (max. 15 solmua)
Kiillottuva (kuluva)Antifouling maali, joka kuluu niin, että sen pinnalla on aina tarpeeksi biosidejä, jotka estävät mikro-organismien kiinnittymisen. Soveltuu kaikille veneille tuotteesta riippuen. Huomaa, että kuparia sisältävät tuotteet eivät käy alumiiniveneille korroosioriskin vuoksi.
MyrkytönMyrkytön antifouling maali ei sisällä biosidejä, mutta on liuotinpohjainen. Sen toiminta perustuu liukkaaseen, pienikitkaiseen pintaan, jolta mikro-organismit eivät löydä jalansijaa. Tuotteita on monelle eri alustalle, joten se sopii kaikille venetyypeille tuotteesta riippuen. Myrkytön antifouling maali on sallittua myös sisävesillä.

Useampikin antifouling maali testi on osoittautunut kiillottuvien myrkkymaalien pitkäkestoisuuden ja monipuolisuuden. Toisaalta myös kovat ja pehmeät myrkkymaalit omaavat piirteitä, joita kiillottuvat eivät tarjoa. Pehmeä antifouling maali esimerkiksi on selkeästi halvin vaihtoehto ja silti luo tarvittavan suojan tietyn tyyppisille veneille. Kova myrkkymaali puolestaan sisältää kuparia, joka toimii mikro-organismeja vastaan jopa tehokkaammin kuin kiillottuvat myrkkymaalit. Myrkytön antifouling maali puolestaan on jatkuvan kehityksen kohteena, ja on tähän asti ympäristöystävällisin vaihtoehto. Nämä tuotteet muodostavat usein lasimaisen nanopinnoitekerroksen veneen pohjaan.

Anti fouling maali ammattilaisen asentamana tai tee-se-itse – työnä

Perusteellinen antifouling maalaus saattaa tuntua työläältä, mutta on taatusti vaivan arvoista. Syksyllä, kun veneesi nostetaan vedestä, pohja on puhdas eikä vaadi työlästä merirokon poistoa. Ennen kuin ostat myrkkymaalia veneeseen, selvitä mille rungon osalle sitä tarvitset ja varmista, että ostat riittävän määrän. Riittämättömän kalvon muodostuminen on suurin syy ennenaikaiseen kulumiseen.

Mikäli veneesi vaatii erityisen tehokkaan suojan mikro-organismeja vastaa, kannattaa harkita ammattilaisille suunnattuja tuotteita. Yksityinen veneilijä saa tehokkaan tuotteen veneensä pohjaan vain käyttämällä ammattilaisen palveluita.

Mikä tuote on paras? – Antifouling maali testi ja vertailun tulokset

Suomen antifouling maali tarjonta on melko kattava ja pitää sisällään niin kansainvälisesti tunnettuja kestosuosikkeja kuin pohjoismaisia rautakauppojen omia merkkejäkin. Tuotteet jakavat mielipiteitä erityisesti mitä tulee hinta-laatusuhteeseen ja tuotteiden kestävyyteen. Moni antifouling maali testi on arvioinut eri tuotteiden kestävyyttä, ja keskustelupalstat ovat täynnä niin hyviä kuin huonojakin antifouling maali kokemuksia. Mekin kannamme kortemme kekoon, ja esittelemme tässä muutaman tuotteen sekä niiden hyviä ja huonoja puolia. Varsinainen antifouling maali testi tämä ei ole, sillä parhaan tuotteen valinta on aina riippuvainen vesialueesta, venetyypistä ja veneen käytöstä.

Antifouling maali Biltema – halpa ja hyvä

Biltema antifouling maali on yksi kiistellyimmistä myrkkymaaleista. Se tuntuu toimivan hyvin, vaikka sen tehokkuus ei ole verrattavissa kalliimpien (ja myrkyllisempien) maalien eliönestoon. Biltema myrkkymaali on kuitenkin edullista, ja sopii hyvin alueille, joilla näkki ei juuri vaivaa. Esimerkiksi perämerellä myös Biltema antifouling tekee tehtävänsä. Vaikka limaa ja levää saattaa kiinnittyä pohjaan, sen pesu on helppoa sillä levä irtoaa hyvin.

Tuotteita: Biltema myrkkymaali kuparioksidipohjainen, Biltema antifouling biosiditön
Hinta: Biltema myrkkymaali noin 23 euroa, myrkytön maali noin 15 euroa per 0,75 litraa.

Blakes – Monen suomalaisen luottotuote

Blakes Cruising on löytänyt tiensä monen suomalaisen veneilijän sydämeen – niin Turun saariston mökkiläiset kuin purjeveneharrastajatkin vannovat sen nimeen. Se on kova kuparipohjainen antifouling maali, joka sopii purje- ja moottoriveneille. Kokemusten mukaan Blakes Cruising pitää veneen pohjan puhtaana koko kauden. Näkki ei juuri tartu pintaan edes merirokontäyteisillä alueilla.

Tuote: Blakes Cruising 7108C Antifouling
Hinta: noin 40 euroa litra: selkeästi hintavampaa kuin Biltema antifouling.

Hempel – kansainvälistä antifouling osaamista jo vuosikymmeniä

Hempel on kansainvälisesti tunnettu myrkkymaalin valmistaja, jota syytetään Suomessa kalliiksi. Hempel valmistaa tuotteita niin yksityiseen kuin ammattilaiskäyttöönkin. Ammattilaisille suunnatut tuotteet sisältävät enemmän eliönestoaineita, mikä lisää myös hintaa. Hempelin tuotteita löytyy jokaiselle venetyypille, myös alumiini- ja puuveneille unohtamatta myrkyttömiä antifouling- (tai foul release-) tuotteita.

Tuotteita: Hempel Classic, Hempel Alu-Safe (alumiiniveneille) ja Hempel Silic One (myrkytön)
Hinta: Hempel Classic on samanhintainen kuin Blakes Cruising, noin 40 €/L. Erikoismaaleilla on hieman enemmän hintaa: Alu-Safe maksaa noin 55 euroa (0,75 L) ja Silic One noin 60.

Muita antifouling tuotteita

Alta löydät lisää antifouling-tuotteita hintavertailuun. Mikäli tarvitset apua parhaan maalin valinnassa suuremmille aluksille, ota meihin yhteyttä. Pinnoite-eksperttimee auttavat vastaamaan kysymyksiisi ja löytävät parhaan tuotteen juuri sinun aluksellesi.

TuoteHinta (OVH)Pakkauskoko
LeFant All Coast47,00 €0,75 L
LeFant SPF43,00 €0,75 L
Neptune Formula42,00 €0,75 L